Бойко Борисов: НДСВ и ДПС продадоха ЕРП-тата в монополно състояние

Бойко Борисов
12.02.2013 / 23:00

„Винаги трябва да се почва от начало. Кой продаде ЕРП-тата в монополно състояние? По времето на кое правителство? Понеже днес Лютви Местан се е изказвал по темата. По времето на НДСВ и ДПС. Шулева продаде ЕРП-ата. Това заяви министър – председателят Бойко Борисов пред журналисти. По думите му с тази продажба НДСВ и ДПС са разделили страната на три части, и на практика са направили три монопола. „Най-малко по тази тема за монополите може да говори ДПС. Едната цифра в сметката трябва да пишат Иван Костов, заради скъпата енергия на двете "Марици". Другата сметка трябва да пишат Сергей Станишев, ДПС и НДСВ - за Закона за зелените енергии. Договорите за ЕРП-ата - е много важно да се знае, че те ги бяха продали с 34% контрол на държавата. На практика безконтролни от държавата и затова ние продадохме тези малки миноритарни дялове, защото държавата нямаше никакъв контрол върху тези ЕРП-та”, коментира премиерът.

 

Бойко Борисов посочи, че според него трябва да се направи кардинална промяна в ценообразуването в ДКЕВР. „Изпратил съм проверка и в ДКЕВР. Така ще помолим и Сметната палата да направи проверка. И точно в ценообразуването ще излязат разликите, които дразнят хората. Така че ще се разправим с тях много по-добре. Не случайно смених шефа на ДКЕВР. 10 години няма никаква промяна. 10 години няма никаква промяна в начина, по който се ценообразува. Дали електроцентралите от различните типове му предоставят фактура, той я одобрява. 100 милиона, 100 милиона, ама дали са похарчили 100 милиона лева, какво има в тези 100 милиона ДКЕВР, не проверява. Аз бях инициатора и считам, че е редно председателят на ДКЕВР да се избира от парламента. Когато ние го предложихме, казаха не, това да си е ваша отговорност”, припомни Борисов. Според него ГЕРБ вече са предприели стъпки към либерализация на пазара и по договор е възможно електроразпределителните мрежи и дружества да пуснат и други продавачи на ток.

 

По повод издигнатата от ГЕРБ кандидатура на Гроздан Илиев за конституционен съдия, Борисов заяви, че Илиев е заместник-председател на Върховния касационен съд, и след най-главния съдия е втори по ранг. „След като вторият по ранг след най-главния съдия не е достоен, кой да е по-достоен. Помолихме СДС, помолихме другите да дадат кандидати, извадихме един, втори. В края на краищата, политическата отговорност в тази страна е в мене. Затова им казах - изберете един, както избрахме и академик Воденичаров, по възможност да е най-безапелационен, защото, ако и вторият след първия сред съдиите не става, значи аз откъде да намеря съдия, откъде да го внесем? Лазар Груев каза: „Заставам 100% зад този човек, много е читав, много е честен, много е добър”, съобщи председателят на ПП ГЕРБ. „Това, че не искат него да го подкрепят в парламента, може да ви покаже, след като Лазар Груев си е човек на БСП, съветник на президента Първанов, и не искат и него да го подкрепят в парламента, какъв диалог да водя с тях”, добави Борисов. Премиерът се възмути от това, че другите партии са в парламента само, за да приказват срещу ГЕРБ. „Те нямат едно градивно нещо. Въобще не се интересувам от тях. Те са обезумели от ярост, защото усещат, че наближават изборите и ГЕРБ продължава да е първа политическа сила. Когато тройната коалиция беше на власт, на втората година аз вече ги бях бил. Сега всички се обединяват, защото ги е страх, че ще ги победим. Няма тема, по която да намерим консенсус с тях. Няма да се учудя, ако Станишев излезе да говори и за заменките”, категоричен бе Бойко Борисов.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев