Десислава Танева:"Гласувайте, за да променим политическото статукво"

Десислава Танева
19.06.2009 / 14:39

Пресцентърът на ПП ГЕРБ Сливен ще ви запознае с канидат-депутатите от листата на партията. Първото интервю е с Десислава Танева, председател на местната структура на ГЕРБ, водач на пропорционалната листа и мажоритарен кандадат за парламентарните избори.

 

- Вие сте човек, който се е реализирал в своята професия. Какво Ви накара да влезете в политиката?

- Господин Йордан Лечков ме покани, когато се създаваше партия ГЕРБ. Дотогава съм стояла винаги встрани от обществено-политическия живот както в страната, така и в града. Единственото, което съм правила е да упражнявам правото си на глас и да се интересувам общо от процесите, които стават в държавата.

Практиката и опита, който бях натрупала в работата си през тези години, ми позволи да видя неща, които пречат на ефективното развитие на икономиката в България, на нейното индустриалното развитие и на държавата като цяло.

Когато господин Лечков ме покани да участвам в учредяването на ПП ГЕРБ, реших да приема. Съобразих се и с това, което търсеше Бойко Борисов, а именно работещи хора.

 

- Какво според Вас трябва да се промени в политическата система на България?

 

- Политическата система в България е твърде опорочена. Трябва да се променят много неща. Представителността на народните избраници е първото, което трябва да се промени. Ниската избирателна активност в момента доказва, че депутатите са избрани от една изключително непредставителна извадка от обществото.

Всички знаем, че част от гласуващите, особено тези от ромските махали, са хора, които се поддават на манипулации, купуване на гласове. Отделно съществува етническият вот, който на всички избори е сигурен. Така в парламента влизат хора, които се определят от една част на обществото, която изобщо не е представителна.

За съжаление, вследствие двайсетгодишния преход, на демократичните промени, спадането на стандарта на живот нашето общество, мислещите хора са отчаяни, за да повярват на каквото и да е. Те не ходят да гласуват, считайки, че така наказват политиците. Негласувайки всички ние продължаваме да осигуряваме обществен комфорт на властимащите. Според мен едно от основните неща е въвеждането на задължителното гласуване в България. Знам, че тази позиция има противници, но тази мярка е много демократична за нашето общество, защото в такъв случай в народното събрание ще влязат хора, които се определят от обществото. Това е един от ефективните механизми да се спре платения вот. Оттам по естествен път и партиите ще работят за избирането и създаването на партийни кариери на почтени и можещи хора. Това би имало оздравителен ефект и за самите политически партии.

 

- Вие сте специалист в аграрния сектор, какво е мнението Ви за сегашното състояние на българското селско стопанство? Какво бихте променили Вие в тази насока?

 

- Състоянието на селското стопанство и земеделието е не само следствие на направеното през последните четири години. Може да звучи непопулярно, но спадът и разрухата в българското селско стопанство бяха провокирани от връщането на земята в реални граници и разпокъсаността на земята. Това беше факторът, който спря индустриалното развитие на земеделието. Трябваха много години, за да се намерят начини, чрез които да започне възстановяването му като индустриално производство. Обработването на пет декара няма как да донесе доход за страната, за този, който работи и за обществото като цяло. Единствено индустриалното, промишленото развитие, с високи технологии на дадени сектори може да донесе доход, както на държавата, така и на структурите, които обработват и доход на хората, които са заети. Разпокъсаността на земята е основният фактор, който влияе на трудното възстановяване на промишленото земеделие.

С приемането ни в Европейския съюз се създадоха условия и възможности за значително подобряване на ефективността на работата в този сектор. Предоставянето на програми, с които се субсидира земеделието, бяха наистина мотивиращ фактор. Това провокира големите структури в бранша да влязат в сектор земеделие. Трудностите, които те изпитват са обработването на земята в комасирани големи блокове.

Трябва да се създадат финансови механизми за доброволната комасация на земята, което значително би улеснило процеса на индустриалната обработка на земята. Структури с административен, технологичен, капиталов потенциал могат да развият високотехнологично земеделие, да се доближим до резултатите в развитите страни.

Трябва да се подобри прозрачността по отношение на кандидатстването и усвояването на всички програми в сектор земеделие и най-вече да се направи обратна връзка с бенефециентите. Всичко това може да стане със софтуеър. Това е въпрос на преструктуриране и оптимизация така, че да се стимулира усвояването на средствата, които ни се полагат от Европейския съюз.

Друг аспект от управленската програма на ПП ГЕРБ е възстановяването на поливните съоръжения като държавна политика.

Държавата трябва да подпомогне тези сектори, които имат потенциал да носят доходи, а земеделието е един от тях.

Друга важна промяна е уреждането на представителността на гражданските сдружения в законодателството. Нуждаем се от закон, от легитимация на браншови организации, които наистина представляват интересите на бранша. Трябва законопроектите, които влизат в народното събрание да са съгласувани и приети от тези браншови организации. Тогава ще може мнението на гражданското общество да се наложи и да участва пряко в управлението на съответния сектор.

 

 

- Какво е мнението Ви за предизборната кампания, коректна ли е според Вас?

 

- Коректна е дотолкова, доколкото все още няма лични нападки. Може би сме все още в началото. Според мен е въпрос на лична отговорност и морал да се казва истината, да не се използват манипулативни хватки и сбособи, чрез които неуспехите да се представят като успехи. Това е въпрос на политически морал.

 

 

- Какви изборни резултати очаквате в Сливенско?

 

- Очаквам един много добър резултат. Искам да се обърна към избирателите и да ги призова да отидат да гласуват. Това е най-важната ни задача. Иска ми се да стигнем до разума на всеки гражданин и да го мотивираме да гласува. Колкото и отчаян да е, колкото и да е отвратен от политическото статукво, наложило се през последните години в България, всеки трябва да осъзнае, че негласуването не е наказателен вот. Негласуването е удобно за настоящите политици. За да го променим, трябва да имаме гражданска позиция.

В Сливенска област очакваме да спечелим четири мандата.

 

 

- Кого припознавате като основен политически конкурент?

 

- Безспорно БСП нашият основен политически конкурент. Утежняващ фактор е подкрепата на ДПС за мажоритарния кандидат на БСП. В същото време издигането на мажоритарни канидати от политически партии център-дясно е утежняващ фактор за ГЕРБ. Ние работим в изключително тежки условия – извънпарламентарно представена партия сме, не разполагаме с държавна субсидия, нямаме толкова мащабно финансиране, наясно сме, че ще има и купуване на гласове.

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев