Съставът на ДКЕВР да се избира чрез квалифицирано мнозинство в НС, предлага ПГ на ГЕРБ

15.02.2013 / 20:08

Целият състав на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да се избира чрез квалифицирано мнозинство от 2/3 от Народното събрание. Това предвиждат предложените от ПГ на ПП ГЕРБ промени в Закона за енергетиката. Промените са внесени в деловодството на Народното събрание в 15.02.2013 г., след обяд.

Регулирането на дейностите в енергетиката и във водоснабдяването и канализацията следва да се осъществява от независим регулаторен орган, който според Директива 2009/72/ЕО трябва да действа независимо от пазарни интереси и да не получава разпореждания от изпълнителната власт, се посочва в мотивите на вносителите на предложението. Затова с настоящите изменения и допълнения се предлага нов ред за избиране на състава на Комисията за енергийно и водно регулиране, както и промяна на броя на членовете й от седем на единадесет, като шест да бъдат специалисти в областта на енергетиката, а четири – в областта на В и К сектора.

Предвижда се всички членове, включително и председателят, да бъдат избирани от Народното събрание с квалифицирано мнозинство от две трети от всички народни представители. Предложенията за членове на комисията, включително председателя, могат да се правят от парламентарните групи и от народни представители.

Също така се предлага комисията да извършва ежегодно регулаторен одит на дружествата – лицензианти при утвърждаването на цените, които подлежат на регулиране по този закон, съответно се създават и правила за контрол от страна на Сметната палата, Агенцията за държавна финансова инспекция, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за защита на потребителите и други органи. Освен това се предлага комисията ежегодно да представя доклад за дейността си пред Народното събрание.

Във връзка с предложенията, още днес ръководството на ПГ на ПП ГЕРБ покани със специални писма ръководствата на всички парламентарни групи да обсъдят предложенията. Срещата е насрочена за 19.02.2013 г. (вторник) от 13:00 часа в зала „Запад“ на Народното събрание.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев