Сливенски художници предложиха мандатност за депутатите

Юлиана Колева, Марин Кавръков и д-р Димитър Павлов
23.06.2009 / 08:46

Да се въведе мандатност за депутатите от парламента, народните избраници да се отчитат пред своите избиратели, да се промени политиката на художествените галерии и да се освободи от ДДС учебната литература. Това бяха част от предложенията на сливенски художници и скулптори към кандидат-депутати от листата на ПП ГЕРБ. Те се срещнаха снощи в общинската галерия „Май”, за да се запознаят лично с кандидатите за национален парламент и да обсъдят възможностите за промяна в политиката на страната. На срещата присъстваха третият поред кандидат-депутат в листата на ПП ГЕРБ Сливен Юлиана Колева, д-р Димитър Павлов и общинският съветник от ГЕРБ Марин Кавръков.

„Някои от избраниците в парламента сега са пред пенсиониране, а са там от 1990 година. Това каза дългогодишният преподавател по изобразително изкуство Борис Дамянов. Смятам, че е нужно да се въведе мандатност, както например при президентската институция, и повече да не се кандидатират.” Юристката Юлиана Колева заяви, че предложението е уместно, но е въпрос на претегляне на възможностите на различните политически сили. Колева коментира, че именно тези депутати с всеки изминал мандат все повече се отдалечават от хората и превръщат в своя единствена цел укрепването на политическото статукво. „Тази политическа класа се огражда със закони, чрез които да се задържи във властта, каза тя. Ние все още нямаме процедура за отзоваване на народни представители, да ограничава мандата им. В народното събрание трябва да има мислещи хора, които наистина да са представители на обществото.”

Събеседниците разговаряха за проблема с гласуването с чужди карти, както и присъствието на парламентарни заседания. „В правилника на Общински съвет Сливен е записано, че при три поредни безпричинни отсъствия от сесия, общинските съветници могат да бъдат отзовавани. На тези сесии не могат да се видят рехави банки и десет души, както в народното събрание. Такова правило ще влезе задължително в правилника на парламента, ако ГЕРБ участва в управлението.

 

За да се приемат тези промени обаче, трябва ПП ГЕРБ да е свободна като партия да взема решения. Нашата цел не е просто спечелване на изборите, а спечелване на толкова мандата в този парламент, които сериозно да влияят на процесите в него.”, заключи Юлиана Колева.

„Необходими са незабавни реформи в културата и образованието, каза на срещата изтъкнатият сливенски скулптор Николай Султанов. Промяната в образованието ще постави съвсем различна основа. За да има хора в концертните зали, в театъра, в галериите, е нужно с помощта на държавата да се отглеждат не само творците, но и консуматори на тяхното творчество. Тези консуматори не падат от небето, те трябва да се създават.” Султанов предложи мандатност и при директорите на училища, промяна на политиката на художествените галерии, за да се повиши посещаемостта. Той посочи проблем в часовете по изобразително изкуство и музика в училищата. „Часовете по тези предмети се дават на неспециалисти, учители по други предмети, за да си допълват норматива, каза Султанов. Това е погрешно и предмета се учи проформа.”

Даниела Ненчева, председател на Дружеството на художниците в Сливен заяви, че Сливен, който е атрактивен и интересен град не участва в нито една европейска културна програма. Тя изрази съгласие с политиката на ГЕРБ, че културата трябва да се съвмести с културния туризъм.

Представителите на ПП ГЕРБ призоваха присъстващите в залата да гласуват, за да променят политическото статукво и да допринесат за така очакваната промяна в цялостната политика на страната. Те апелираха към тях да заложат на ПП ГЕРБ и бюлетина №3, защото именно ГЕРБ е алтернативата на това управление, гаранция за промяна към по-добро.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Още снимки от новината

Среща в галерия "Май"

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев