Юлиана Колева:“Нужни са промени в избирателния закон”

Юлиана Колева
24.06.2009 / 11:00

Юристът Юлиана Колева е третата в листата на ПП ГЕРБ Сливен за избори за национален парламент. Тя е председател на Адвокатска колегия – Сливен, лектор в областта на правото.

 

-Разкажете какво Ви накара да се кандидатирате за депутат.

 

-Всеки юрист е в някаква степен потенциален политик, това е заложено в спецификата на професионалната ни дейност. Нещо като войникът и маршалския жезъл, който носи в раницата си. В годините на практиката ми като адвокат, а преди това като съдия, съм натрупала опит в правоприлагането, който неизбежно води до изкушението да го използвам в създаването на закони. Законотворчеството е процес, който в модерната държава след буржоазната революция протича в народното събрание и се подчинява на съответната политическа система. Така че в случая личният ми мотив е изцяло професионален. ГЕРБ, като млада партия, няма политически елит, който в стремежа си да запази статуквото, би опорочил законотворчеството със създаването на закони за своя изгода. Затова се и осмелих, с подкрепата на семейството и приятелите си, да приема да се включа в тази политическа надпревара.

 

- Какво според Вас трябва да се промени в законодателството и съдебната система на страната?

 

-Тъй като в момента актуалната тема са изборите, бих започнала с избирателния закон. В миналия мандат много се говореше за наложителните промени в избирателната система, но управляващото мнозинство очевидно нямаше воля за положителни промени. Избирателният закон не трябва да допуска такива извращения на демократичните принципи, като възможностите за кандидатиране на лица със съмнително битие, изборен туризъм, липса на ефективен механизъм за търсене на отговорност от страна на депутатите. За липсата на равен старт в изборите допринасят и държавните субсидии на парламентарно представените партии, чиито кампании видимо се отличават с разхищаване на парични средства, набрани от тези субсидии. Трябва да се наложат ограничения и за влиянието на действащите държавни служители и министри върху избирателите. В тази кампания, например в Сливен, се забелязва засилено присъствие на военни в мажоритарната кампания на военния министър. Няма нищо нередно военните да обичат министъра си, но не и да изпълняват ролята на предизборни агитатори. Представям си как щеше да изглежда тази кампания, ако цялата бивша Трета армия му беше на разположение! Като цяло страната ни има нужда от съществено преустройство на избирателната система, но укрепилият се през последните двадесет години политически елит не допуска това.

 

Промените в законите трябва да бъдат подчинени на единна стратегия и да са синхронизирани, за да не се получава хаосът, който в момента пречи на всички. И на бизнеса, и на правоприлагащите органи и учреждения, и на всеки човек в някаква степен. Затова и в края на краищата моите лични виждания за промени са без значение, ако не са подчинени на общностна стратегия. Що се отнася до съдебната система, на първо място на нея трябва да й се осигури спокойствие и сигурност и да бъде оставена да работи без вмешателство както от страна на корупционно настроени субекти, така и от страна на политиците. Тя по дефиниция и обществена потребност е най-консервативна - най-трудно се разгражда и най-трудно се възстановява. Така че, реформата трябва да е в посока към надграждане на това, което е извършено до момента.

 

-Кметът на Сливен Йордан Лечков заяви, че всеки кандидат трябва да каже какво ще направи за Сливен.

 

-Депутатът може да е полезен с естественото си място на проводник на идеите на местното самоуправление към централните властови органи. Изпълнението на намеренията на ГЕРБ за децентрализация на власт и ресурси биха помогнали на райони като Сливенския, да управлява онези дадености, с които разполага, много по-ефективно отколкото го прави централната власт. При добра координация с местната власт, каквато не се съмнявам, че ще има, депутатът може да допринесе за осъществяване на добрите местни проекти. Община Сливен има множство добри идеи, за осъществяването на които депутатите от района са длъжни да лобират и съдействат. Като кандидат депутат естествено не бих могла да поема конкретни ангажименти, не и преди датата пети юли, когато от вота на избирателите ще стане ясен и мандатът за отговорностите.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев