Галя Ченкова:"Избирателят да упражни правото си на глас и на контрол"

Галя Ченкова
25.06.2009 / 09:31

Галя Ченкова е под номер пет в листата на ПП ГЕРБ за национален парламент. Тя е финансов инспектор от 2006 г в Държавен финансов контрол, сега Агенция за държавна и финансова инспекция.

 

- Защо решихте да се занимавате с политика?

 

- Аз възприемам себе си като лоялен и коректен човек и служител, който е запознат с икономическите условия в страната по управлението на публичния сектор и правната материя, която регулира отношенията в този сектор. Позволявам да твърдя, че действащото законодателство не гарантира паритета на държавната хазна и не защитава баланса: „доход-разходи” в публичния сектор. Освен това, този сектор е белязан и е символ на всички индикатори на корупция. Това доведе до инфлация в доверието на хората в справедливостта и към институциите на всички хоризонтални и вертикални нива. Създадоха се условия за безконтролно функциониране на бюджетните, финансово-икономическите и стопанските субекти на базата и на основание на действащото законодателство, което не пречи за безстопанствено разходване и управление. Създаде се ненужна, раздута, неефективно работеща администрация, но няма воля за създаване на норми и правила за гарантиране на междуведомствената и вътрешноведомствена координация с цел избягване на дублиращи се функции на различните иерархични нива и прехвърляне на отговорности. Това води до всеобща безотговорност и двойно финансиране на едни и същи дейности от различни източници – от Европейския съюз и от държавния или общинския бюджет.

 

Създаде се мислене и убеждение у хората, че няма държавна стратегия и държавнически ориентирано мислене и поведение във всички отрасли на обществения живот. Това се отнася особено за харченето на публичните средства чрез преценка на приоритетите, наличните ресурси и моралните стойности на разпоредителите. Всичко това девалвира отношението към институциите, властимащите и политиците.

 

 

На фона на този ценностен срив на доверие във всички сектори на обществения живот бях поканена като експерт да участвам в листата за кандидати за народни представители на ПП ГЕРБ. Запознах се с програмата на ПП ГЕРБ и реших, че бих могла да бъда полезна и да участвам в реализацията й. Очакванията ми са с моите професионални умения, ръководен опит и стаж във финансово-контролната и правната материя да имам шанса да участвам в нормотворческия процес за регламентиране и регулиране на публичните и корпоративните отношения.

 

- Какво според Вас трябва да се промени в законодателството що се отнася до сферата, в която сте специалист и какво конкретно бихте направили за родния си град?

 

- Въпросът какво бих направила за Сливен би получил конкретни отговори само и единствено, ако се даде вот на доверие от избирателя. Но в прагматичен план считам, че възможностите от позицията на участие в парламент или изпълнителна власт са с различни средства за осъществяване. Затова към този момент бих казала: „ Не бих ползвала позиции, влияние и други възможности за нерегламентирани лични придобивки и ползи”.

 

Що се отнася до промените в законодателството, очакванията ми са с моите професионални умения, ръководен опит и стаж във финансово-контролната и правната материя да имам шанса да участвам в нормотворческия процес за регламентиране и регулиране на публичните и корпоративните отношения чрез: стриктен преглед на съществуващите режими от гледна точка на законосъобразност; засилване влиянието на финансово-контролните механизми и преценка на законосъобразността и качеството на предоставените правителствени и обществени средства и услуги. Да се освободят гражданите и бизнеса от обременяващите и бюрократични процедури, форми и документи на предоставяне на услуги, издаване на документи и други. Нови стратегии за приватизация и концесиониране; преразглеждане на сключените сделки и търсене на отговорност при установени нарушения и причинени вреди; принципни промени в: наказателно-процесуалния кодекс, съответстващи на обществените прояви и процедурите за налагането на наказанията.

 

Тези мои очаквания зависят само и единствено от избирателя и от неговата воля да упражни правото си на глас, от желанието да упражни гражданското си право на контрол, а специалистите да участват в нормотворческия процес в посоката: „отдолу, от практиката, от този, който прилага и знае проблемите и вижда решението им - нагоре към синтезиране на предложенията и формиране на норми обективни и приложими.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев