Десислава Танева: Да запазим стабилността на страната

Десислава Танева
26.02.2013 / 10:04

Най-важното, което трябва да приеме парламента, е Законът за енергетиката. Това заяви за новините на Канал 6 народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен Десислава Танева. Според нея с измененията ще се позволи нормативно да бъде намалена цената на тока, извън правилата, които важат в момента. „Това е промяна, която силно се надявам, че ние ще приемем до края на мандата на 41-то Народно събрание, което се очаква да приключи до няколко дни, защото започнахме такава политика”.

Танева поясни, че законът се разглежда на второ четене и ако се приеме, следва обнародване в Държавен вестник, като срокът е близо седмица. „От там нататък вече решението е в ръцете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране - ДКЕВР, която трябва да обяви решение, което е възможно като финанси”, каза тя.

Народният представител изрази уважение към протестиращите, които мирно поставят своите искания и с които има възможност да се води диалог. Тя остро осъди ситуациите, в които се търсят ексцесии и провокации. „Това, което според мен трябва да направим, е всички да осъзнаем отговорността си като граждани на тази страна, да запазим нейната стабилност и функционирането на нейните институции. Правителството на ГЕРБ в този мандат, разбира се и с грешките, които допусна, направи едно, което според мен донякъде и се обръща срещу него, направи така, че да чува гласа на гражданите. Аз мога да кажа например за работата си като председател на Комисията по земеделие и гори, че всеки един нормативен акт, който бе приеман в Народното събрание, винаги е ставал с изключително широка обществена дискусия. Манталитет и правила, които изобщо не са били ползвани в предишни мандати Работата ни в Министерството на земеделието, също с консултативни съвети, по сектори, които имаха редовни събирания - властта и институцията винаги е имала обратна връзка. Сектор енергетика се оказа много проблемен сектор. Сектор с изключително силни икономически лобита, сектор, който на практика е бил източник за финансиране на кръгови лобита и посягането към този сектор, изправянето му на пазарни принципи така че да работи за обществото, а не за енергийните кръгове, се оказа една изключително трудна задача, която понесе държавата, която понесе и правителството на ГЕРБ, която изкара и хората да протестират, с абсолютно право”, допълни Десислава Танева. Тя се обяви за пълна прозрачност на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и определяне на пазарни цени, разбиване на монопола на енергоразпределителните предприятия и либерализиране на енергийния пазар. Целта е предоставяне на качествена услуга, достъпна за българския потребител. „Политиката в тази насока трябва да продължи. ГЕРБ я започна наистина може би с известно закъснение в тази пълнота, но това наистина е много тежък сектор”, каза още Десислава Танева. Тя отново подчерта, че страната трябва да остане стабилна и да се осигури възможност на институциите да работят. Депутатът изтъкна важността на тази година по отношение предстоящото договаряне на новия програмен период от 2014 – 2020 година. Според Танева е национална безотговорност, ако се блокира работата на институциите, защитаваща българския интерес. „Моментът е важен. Аз се радвам, че правителството на ГЕРБ в този мандат беше това, което наистина мотивира да има активно гражданско общество и хората видяха, че има смисъл да се комуникира с властта, защото биват чути”.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев