Васил Йовчев, ГЕРБ-Сливен : Проектобюджетът на общината за 2013 г. не е реалистичен, трябва да се преработи

Васил Йовчев
27.02.2013 / 15:17

Проектът за Бюджет 2013 на Община Сливен има само една положителна характеристика - не се предвижда увеличение на местните данъци. Това заяви по време на днешното заседание на местния парламент общинският съветник от ГЕРБ и член на Постоянната комисия по бюджет и финанси Васил Йовчев. Той припомни, че благодарение на усилията на неговите колеги от групата на ГЕРБ, се постигна намаление на местните данъци и такси и преференции за бизнеса.

Васил Йовчев изрази притеснение от факта, че общинската администрация не оценя положително това постижение, оспорва го и го използва като оправдание за неизпълнението на бюджета. Според него всички останали акценти в плана за бюджет през 2013 г. са нереалистични. „Бюджетът по време на обсъждането беше наречен амбициозен, защото се планира 60 процента ръст. Предлагат ни да приемем бюджет от над 91 милиона при отчет 58 милиона. Аз бих нарекъл този проект за бюджет нереалистичен. Зад планирани високи приходи винаги стоят високи разходи. Част от които ще се похарчат без особена обосновка за тяхната ефективност. Целите за 2013 г. са същите, каквито бяха за 2012, което означава, че трябва да очакваме същото изпълнение. Планира се ръст на приходите в местната дейност със 112,9 % спрямо отчета на 2012 г. или 51 милиона лв. От къде? Планираните приходи от продажба на държавно и общинско имущество са 46 милиона лева. При отчет 1 милион 187 759 за 2012 г. са планирани 46 милиона. Питаме - от къде ще дойдат тези пари? Ето защо този бюджет е нереалистичен”, каза Йовчев. Той критикува и планираните капиталови разходи, като ги нарече най-големия балон на бюджета. Причините – целевата субсидия за капиталови разходи е 1 439 600 лв., планирани са над 35 милиона при отчет за 2012 под 4 ,5 милиона. „676 процента – ръст ?! Питаме - от къде?”. От името на Групата на ГЕРБ в ОС Васил Йовчев заяви, че проекта за бюджет няма да бъде подкрепен, ако не бъде преработен и направен реално изпълним.

„Приемем ли този бюджет, означава, че нищо няма да се случи и следващата година. Искаме да се даде ясен отговор какви инвестиции се предвиждат, какви конкретни проекти са започнали и кои предстои да започнат, както и дейностите по подобряване на инфраструктурата. Не намираме отговори на тези въпроси. Искаме реалистичен бюджет, основан на реалистични приходи и умерени разходи. Бюджетът не трябва да е повече от 65 милиона лева и нашето предложение е той да бъде преработен”, категоричен бе Йовчев.

Той изрази и неодобрение по отношение на отчета на бюджета за миналата година. Според него няма достатъчно прозрачност и информация как се харчат парите на гражданите. „Отчитаме 12 процента намаление спрямо постигнатия бюджет през 2011 г. Йовчев не приема обяснението на общинската администрация за лошо наследство и икономическа криза. Справка с отчетите на други, сходни на Сливен общини, сочи, че те имат изпълнение спрямо предходния период, което означава, че в условията на криза може и да се намери начин бюджетът да бъде изпълнен. Според Йовчев има слабост в управлението и невъзможност на общинското ръководство да се справи с проблемите на общината. „Търси се възможност да се иска единствено увеличение на данъците, а няма идея за управление на общинската собственост. Не можем да приемем увеличени разходи за заплати на персонала, за граждански договори, от които няма ефект, нещатен персонал. Над 700 000 лв. повече са изплатени за персонал, за командировки средно месечно се пада над 20 000 лева. Основно са пътувания в чужбина от които няма особен ефект”, каза Йовчев. Той обяви, че ГЕРБ няма да подкрепи отчета на бюджет 2012 поради лоша финансова дисциплина, пренасочване на средства, липса на прозрачност и непълноценно използване на собствения ресурс.

Общинският съвет отхвърли отчета на общинската администрация и плана за бюджет през 2013 г.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев