Бисерка Василева:"ГЕРБ мисли за всяко българско дете"

Бисерка Василева
27.06.2009 / 15:49

Бисерка Василева е директор на ПМГ „Добри Чинтулов”. Член на Ротари клуб Сливен, член на Контролния съвет Сдружение” Център за развитие на човешкия потенциал”, председател на Областния съюз на работодателите на детските градини, училищата и обслужващите заведения в системата на народната просвета в България /НСРУБ/ - област Сливен, председател на УС на фондация „Добри Чинтулов”.

 

- Защо приехте поканата да участвате в листата на ГЕРБ?

 

 

- Приех да участвам в листата на ПП ГЕРБ, защото виждам кои са другите кандидати - все хора от Сливен, отговорни, доказали се в своята област, професионалисти, които са наясно с проблемите в отделните сектори и са готови веднага да внесат предложения. Те могат веднага, след избирането им за депутати, да започнат ползотворна работа.

 

- Разкажете какви са приоритетите на ПП ГЕРБ в сферата на образованието.

 

- Аз участвах в обсъждането на програмата на ПП ГЕРБ, в което образованието беше погледнато от най-различни ъгли. Най-важното в програмата за образованието е, че се мисли за всяко едно българско дете. Много сериозно се поставя въпроса за децата със специални образователни изисквания. С голяма отговорност се подхожда и към талантливите деца. През последните години те бяха малко поизоставени. Всяко детенце има своя талант, своето дарование. Този талант трябва да бъде открит и развит, а това е възможно чрез извънкласните дейности. Основен проблем в момента е задържането на децата в училище. Той е много наболял за нашия регион и особено за котленските села.Виждането на ПП ГЕРБ за неговото решаване е чрез увеличаване броя на занималните, финансиране на извънкласните дейности. Всяко дете трябва да намери своята ниша – едни могат да пеят, други танцуват, трети са математици и т.н. Ние работим на този принцип в гимназията и затова имаме толкова много изяви. На всеки сме дали шанс да се докаже. По този начин децата се отклоняват и от всички вредни занимания на улицата. Специално внимание се обръща на постепенното намаляване възрастта за задължителен обхват на децата в предучилищно образование. Идеята е да се започне от 5 години.

 

Основна задача е подобряване грамотността на учениците. Българският език е основният, който всички деца трябва да знаят. Трябва да се преподава на български.

 

Наложително е да се създаде надеждна система за външно оценяване на образователните институции. Външното оценяване включва малките матури, държавните зрелостни изпити. Този процес трябва да минава без подсказване, без прекъсване, коректно. Квесторите трябва да бъдат много отговорни и дисциплинирани.

 

Голямо внимание се отделя на професионалните училища, които трябва да отговарят на изискванията на пазара на труда. При определяне политиката на разкриване на професионални училища много активно трябва да се включи бизнеса. Не може да се разкриват професии, които не са интересни и не се търсят на пазара на труда. Професионалното обучение е много скъпо. Според програмата на ГЕРБ задължително тази сфера на професионалното образование трябва да бъде съвместна инициатива на Регионален инспекторат, директорите и бизнеса.

 

Има нужда от нов закон за просветата, за предучилищното и училищното образование. Той трябва да бъде съобразен възрастовите особености и развитието на децата. В този закон много ясно трябва да бъдат формулирани правата и отговорностите на всички нива и на всички субекти. До момента права имат децата, а отговорности учителите и директорите. Своята отговорност трябва да поемат и родителите. Те трябва активно да участват в училищния живот, защото ангажиментът за обучение и възпитание на децата е общ.

 

В страната трябва да се създаде един нов ефективен модел на училищна мрежа. Не е редно да има училища, които да поемат повече ученици, отколкото е площта, а други – с по-малко паралелки. Не е редно в 21 век училища да се отопляват на дърва и въглища. Решение на всички тези проблеми е училищната мрежа да бъде оптимизирана, съобразена от една страна с броя на учениците, с изискванията на пазара на труда, с демографски характеристики и т.н.

 

Наложително е да се създаде надеждна система за външно оценяване на образователните институции. Външното оценяване включва малките матури, държавните зрелостни изпити. Този процес трябва да минава без подсказване, без прекъсване, коректно. Квесторите трябва да бъдат много отговорни и дисциплинирани

 

Друг важен момент е активното включване на информационните технологии в целия учебен процес. За да стане това, трябва да се помисли сериозно за работното място на учителя. Всеки преподавател трябва да има компютър, както е в ПМГ „Добри Чинтулов”. ГЕРБ предвижда въвеждане на система за кариерно развитие на учителите, провеждане на задължителна постоянна квалификация. В момента с въведения в училищата делегиран бюджет средства за тези дейности няма.

В програмата на партията за първи път се говори, че броят на педагогическите съветници в училище трябва да бъде увеличен.

- Какво бихте казали на избирателите?

- Хубаво е на 5 юли всички да излезем да гласуваме. Така всеки,използвайки правото си на глас, може да осигури възможност да живее в една нормална, цивилизована, европейска държава. Не трябва някой друг да решава как да живеем. Гласувайки на 5 юли, ние определяме както нашия живот, така и живота на нашите деца и внуци. Ако хората гласуват за ПП ГЕРБ, ще дадат шанс тази хубава програма за развитие на образованието да бъде реализирана.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев