Здравко Костадинов:”Новото правителство трябва да получи силен вот на обществено доверие”

Здравко Костадинов
29.06.2009 / 17:00

Здравко Костадинов е под номер шест в листата на ПП ГЕРБ Сливен. Той е роден на 21.06.1959 година. Образование: висше образование - магистър по „Икономика” Икономически университет гр. Варна и Магистър-електроинженер, Технически университет гр. Варна. Управител и съсобственик на фирма „Тритон” ООД, търговия с метали.

 

-Защо приехте поканата за участие в листата на ПП ГEРБ Сливен?

 

-Член съм на ПП “Граждани за европейско развитие на България” от учредяването й. Приех поканата за участие в листата на партията с мотива, който обединява всички нас-членове, симпатизанти, обикновени граждани, а именно стремежът за промяна в политическия живот и управление на страната ни.

 

-Вие сте управител и съсобственик на фирма „Тритон”, имате преки наблюдения върху икономическите процеси в страната. С какви проблеми се сблъсква бизнесът в България?

 

-Бих разделил проблемите на българския бизнес в две направления. Първо, влизането ни в Европейския съюз постави родните ни фирми пред задачата да оцелеят и се приспособят в изключително конкурентна среда на европейския пазар.Това ни завари в известна степен неподготвени. Предстои да решаваме много задачи, свързани с повишаване конкурентноспособността на българската продукция, намаляване на енергоемкостта, повишаване квалификацията на работната сила, повишаване на технологичното равнище на производство.

 

Както е известно, в програмата на ПП ГЕРБ са предвидени мерки, които са насочени към по-добро усвояване на фондовете, отпускани от Европейския съюз за решаване на тези проблеми, както и за разпределение на съответните средства от националния бюджет. Тук бих желал да подчертая, че всички ние, цялото общество очакваме не само повече средства в тази насока, а преди всичко по-висока ефективност, честност и прозрачност в използването им. Точно за това търпим критики като държава от европейските ни партньори.

 

Второ, данъчната политика и разходването на средствата от републиканският бюджет.

Споделям целите и задачите на ПП ГЕРБ, изложени в програмата на партията.За мен с прости думи те се изразяват в две неща: намаляване на данъчната и осигурителна тежест върху работещите и повишаване обхвата за събиране на данъците.Това ще доведе до акумулиране на повече средства в работодателите и работниците, което ще стимулира запазването на работни места, инвестиране в производството в условията на икономическа криза. Относно приходите в републиканският бюджет считам, че усилията по-скоро трябва да се насочат към увеличаване ефективността на държавния апарат. Така както една частна фирма в условията на икономическа криза е поставена пред необходимостта да осъществява дейността си с по-малко хора и средства и да постига същият и по-добър резултат, така и държавната администрация, дори в по-голяма степен, трябва да направи същото.

 

-Какви промени трябва да се направят в законодателството, за да се решат наболелите проблеми?

 

-За реализирането на посочените по-горе цели са необходими две неща:първо- адекватна законодателна рамка и второ - действена и ефективна изпълнителна власт.Тук бих искал, като гражданин на Сливен, да подчертая, че ще работя и ще бъда особено щастлив, за да може в резултат на нашето общо усилие да получим и адекватно представителство в централната власт. Това е особено важно за навременното представяне там на проблемите на града и гражданите, както и за тяхното решаване в бъдеще по начин, по който предоставените средства и ресурси да бъдат изразходвани максимално ефективно в полза на хората.

 

-Усеща ли се финансовата криза в Сливен?

 

-Естествено. Нито ние, нито някой от региона прави изключение. При това последствията от кризата се усетиха още във времето, когато ни уверяваха, че България е остров на стабилност, че криза у нас няма да има. Виждаме, че днес всички политически партии представят програми за извеждане на страната от кризата, тоест признават ,че тя е факт и у нас.

 

 

-Защо е важно да се гласува тази неделя?

 

-Мисля, че е от изключително значение следващият парламент и правителство да получат в настоящите избори силен и ясно изразен вот на обществено доверие.Само така те ще могат да предприемат решителните и енергични действия, от които се нуждаем.Не половинчати, не обременени от доскорошни критики и недоверие. В едно демократично общество това е единствения начин - с упражняването на правото на глас, масово и честно, по съвест и вътрешно убеждение.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев