Кукери от Драгоданово участваха във фестивала „Песпонеделник“с подкрепата на ГЕРБ-Сливен

---
04.03.2013 / 12:44

Областната организация на ПП ГЕРБ в Сливен оказа подкрепа за участието на кукерската група от селото на събор в Широка лъка на 2 март. Всяка първа неделя от месец март в архитектурния резерват – село Широка лъка, се провежда ежегоден Кукерски фестивал, наречен „Песпонеделник“. Тази година проявата съвпадна с националния празник на България – 3-ти март. Над 250 кукери гониха злото и огласяха с чанове и тюмбелеци. Най-малкият кукер беше на 5 години, а най-възрастният - на 40.

Домакини бяха Песяците от Широка лъка. В събора се включиха кукери от сливенските села Драгоданово и Трапоклово, Долен – Златоградско, Климент и Васил Левски –Карловско. Имаше гости и от седем държави.

На празника присъства народният представител от ПП ГЕРБ Даниела Дариткова. Организатори на маскарадните игри са читалище „Екзарх Стефан” и кметство Широка лъка.

Кукерите от Драгоданово бяха 37. Те представиха обичая от момента, в който кукерите се събират на мегдана, след като са обиколили всички къщи. Някои от кукерите бяха впрегнати в хомота и с ралото, копралята, крината и житото извършиха символично заораване и засяване. След това направиха ралото и копралята на пирамида, а булката се изправи на нея и благослови всички гости на фестивала : „Както е як и здрав на кукерите джумука, тъй да сте здрави и яки всички тука!...”.

Драгодановските кукери бяха облечени с дебели бели губери с розови нишки, кукерски маски, бели навуща и хлопки. Обредното облекло бе допълнено с джумук (дървен ятаган), голяма тояга, помет, в долния край с прикрепена овча кожа, и кадилницата на попа, в която вместо тамян димят люти чушки. За своето участие те получиха награда за поддържане и предаване на местната традиция „Кукери” и парична сума в размер на 150 лв.

Още снимки от новината

---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев