Експерти от ПП ГЕРБ представиха здравната стратегия на партията пред сливенски лекари

Среща с лекари
01.07.2009 / 10:44

Експерти от комисията по здравеопазване и социална политика към ПП ГЕРБ представиха в Сливен основните приоритети на партията в сферата на здравеопазването. Д-р Нели Нешева, член на експертната комисия по здравеопазване и Илиан Точев, член на експертната комисия по социална политика към партията се срещнаха вчера с представители на лекарското съсловие и медицински работници от МБАЛ „Хаджи Димитър”. На срещата присъстваха и кандидат-депутати от листата на ПП ГЕРБ Сливен – водачката на листата и мажоритарен кандидат за областта Десислава Танева, Диан Червенкондев, Юлиана Колева, Галя Ченкова, Бисерка Василева и организаторът на събитието д-р Димитър Павлов.

"Нашата цел, оформяйки приоритетите на здравната политика на ПП ГЕРБ, беше да постигнем доволни пациенти и доволни лекари", каза д-р Нели Нешева. Тя представи прироритетите на здравната стратегия на ПП ГЕРБ - изграждане на стратегия, основана на общи ценности по отношение на здравето – универсалност, достъп до качествена помощ, справедливост и солидарност, Здраве във всички политики - регионална политика, околна среда, социална политика, транспорт и др. , Здравна профилактика и превенция на заболяванията -предотвратяване на заболяванията с методите на първичната, вторичната и третичната профилактика, както и повишаване на здравната култура. Акцентите от документа са върху доболничната и болничната помощ и остойностяването на лекарския труд в цената на клиничната пътека. Идеята на специалистите от ГЕРБ е общопрактикуващите лекари да преминат към групови практики и да се премахнат 24-часовите дежурства, които сега са задължени да дават. Предвижда се достатъчно свободен достъп на пациентите до специалистите, което към момента е лимитирано от здравната каса.

Собственикът на болницата д-р Пенко Пенков постави въпросите за независимостта на Здравната каса, за възможностите за създаване на доброволни осигурителни фондове. Д-р Нешева отговори, че според стратегията на ГЕРБ трябва да се даде възможност за създаване и на други частни здравни фондове, освен НЗОК, които да работят и определят цените на услугите на пазарен принцип. По нейните думи към момента Здравната каса се е "одържавила" и ГЕРБ не одобрява това. "Ние смятаме, че касата трябва да бъде независим финансов орган. Там трябва да бъде намалено до минимум участието на държавата."

Илиан Точев, експерт от партия ГЕРБ представи програмата по социална политика. Тя предвижда допълнително предоставени възможности за финансиране на пенсиите на хората, които са над 75 години, обслужването и заплащането на медицинския труд за хора с увреждания.

Експертите посетиха и МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен. На срещата присъстваха изпълнителният директор на болницата д-р Йордан Котов, неговият заместник д-р Петър Петров, председателят на Постоянната комисия по оперативен контрол към Общински съвет-Сливен д-р Ганка Василева и лекари от болницата. След разговора със специалистите, присъстващите се запознаха с участниците в листата на ПП ГЕРБ за парламентарните избори.

Още снимки от новината

Д-р НелиНешева

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев