ГЕРБ-Сливен : Над 602 000 лева повече е похарчила общината за заплати

20.03.2013 / 12:01

602 380 лв. повече са похарчени за заплати, възнаграждения и осигуровки от общинската администрация в Сливен през 2012 година спрямо предходния период. Това сочи получената допълнителна информация, поискана от общинските съветници на ГЕРБ. Ръстове се отчитат във всички функции и групи в отчета на разходите за местните дейности и дофинансирани държавни дейности, с изключение на Здравеопазване и Образование.

Разходите за издръжка са увеличени с 385 961 лв. Във функция „Общодържавни служби” общинска администрация с 351 660 лева са увеличени разходите основно за командировки в чужбина, външни услуги, глоби, неустойки и лихви. С 15 процента са завишени разходите за отбрана и сигурност, като основно са за охрана. За ремонт и поддръжка на уличната мрежа - 1507 % ръст спрямо предходна година, основно от външни услуги и текущи ремонти. Във функция „Чистота” се отчитат по- малко направени разходи от действително направените, в „Икономически дейности" 544 271 лева са похарчени в повече основно за външни услуги и текущи ремонти. В справките на разходите за заплати и издръжка общо се отчита близо 1 милион лева завишени разходи спрямо предходния отчетен период. Основно тези разходи са за текущи ремонти, външни услуги, командировки, глоби неустойки и лихви.

„Това потвърждава нашите твърдения за неразумно харчене на публичните средства, което е главна причина да изискваме приемането на балансиран, реалистичен бюджет с умерени и оправдани разходи”, каза Васил Йовчев – общински съветник от ГЕРБ-Сливен и член на Постоянната комисия по бюджет и финанси.

Приблизително 10 милиона лева се отчитат задължения на Община Сливен по стари сключени договори с изтекъл срок. За договорите с неизтекъл срок сумата е 20 милиона лева.

Задълженията на Община Сливен по нови сключени договори за периода 08.11.2011-08.03.2013г. са на стойност 5,8 млн., от които 2,6 са платени.

„При наличие на задължения по стари договори , осчетоводени,

неплатени и просрочени, продължават да се сключват нови договори без да

са осигурени средства за тях. Тази практика ще доведе до увеличение на общите задължения на общината. Очаква се да нараснат допълнително разходите за неустойки, лихви по вече сключените от общината договори. Общината трябва да се реформира и да ограничи разходите, което може да стане с реалистичен бюджет от около 70 милиона лева”, каза Йовчев.

Като основни приоритети на Общината за 2013 г. са посочени планираните ремонти на детски градини и ясли. От исканото от ГЕРБ определяне на няколко най-важни обекти като приоритети за 2013 г. за които може да се гарантират средства, става ясно, че общината не е в състояние да поеме конкретен ангажимент и отново се крие зад програма, направена от години.

 

При план 15 292 487 лв. в Капиталовата програма, се отчитат 4 441 538 лв.

Изводът е, че с минимално осигурените средства за капиталови разходи се работи хаотично, без да се постига осезаем ефект.

Община Сливен участва в програми за около 10 мил . лв. Необходимо съфинансиране за 2013 г. е приблизително 3,8 мил. лева. Съществува голям риск тези средства да не бъдат осигурени , което поставя под въпрос изпълнението на проектите.

„Поддържаме становището рамката на Бюджет 2013 г. да не е по-голяма от 70 мил., която да гарантира стабилно управление, умерени разходи, обслужване на задължения по договори и Общинския дълг, осигуряване на средства по съфинансиране на Европейските програми. Препоръчваме да се поеме конкретен ангажимент за реализиране на няколко по-важни обекта от Капиталовата програма в размер на 5 мил.лв., които да се завършат през 2013 г. „ каза още Васил Йовчев. И допълни, че общинските съветници от ГЕРБ ще следят разходването на средства и всеки разход ще бъде разглеждан подробно.

Групата на ГЕРБ не подкрепи предложения от общинската администрация бюджет по време на извънредно заседание на Общинския съвет. Бюджетът не беше приет.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев