Цветан Цветанов: ГЕРБ прекърши гръбнака на организираната престъпност

Цветан Цветанов
26.03.2013 / 14:24

През управлението на ПП ГЕРБ няма новосъздадена групировка или лидери на организирани престъпни групи, което беше практика във всяко едно управление в предишните мандати, защото правителството на ГЕРБ имаше политическа воля да прекърши гръбнака на организираната престъпност. Успяхме да задържим лица, които са знакови както за българската организирана престъпност, така също и за трансграничната организирана престъпност. Това заяви заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов в предаването „Лице в лице” по бТВ. По думите му е несериозно да се каже, че е преустановена изцяло дейността на всички организирани престъпни групи, защото няма държава в света, която да го е направила, но е важно, че правителството на ГЕРБ започна да гради сигурност, която да съответства на евроатлантическите ни партньори и ценности.

 

Според Цветанов безспорното острие на ПП ГЕРБ е лидерът на политическа партия ГЕРБ Бойко Борисов. „Съвсем нормално е всяка една политическа формация да номинира и да регистрира своя лидер във възможно повече листи. Законът позволява за две, така че Бойко Борисов ще води две листи. По всяка вероятност може би и аз ще водя две листи, но това ще бъде окончателно взето като решение. За мен е важно каква ще бъде оценката на българските избиратели в предстоящите избори и се надявам, че в този един месец ще могат всичките политически формации без изключение да предложат на българските избиратели какви реални политики ще направят, за да могат българските граждани да направят една преценка кое е популизъм, кое е нереалистично и кое е реалистично да се случи. Мога да кажа, че политическа партия ГЕРБ направи своите изводи от управлението близо 4 години”, категоричен бе Цветан Цветанов. По думите му изводите са, че е трябвало основно правителството да отговори в по-голяма степен на очакванията за доходите на българските граждани. „В началото възможностите на бюджета не бяха толкова големи, за да можем да увеличим доходите. Когато започва едно управление, ти трябва да очертаеш краткосрочни и дългосрочни перспективи. Ние искахме да очертаем дългосрочната перспектива и разбира се да търсим формите и начина за стабилизиране на държавата във финансов аспект. В тази посока знаете, че последните години бяха повишавани кредитните рейтинги на България от всичките международни подобни институции. Този кредитен рейтинг даде възможност Европа да ни има доверие и да не спира европейските фондове, да имаме прозрачност в усвояването на фондовете, да имаме ефективна борба и партньорство с Европейската комисия за организирана престъпност, реформи, които трябваше да бъдат осъществени в съдебната система, в правоохранителната област”, обясни зам.-председателят на ГЕРБ. Той припомни, че в съдебната система за първи път законодателят прие законодателство, което да даде възможност за прозрачен избор на Висш съдебен съвет, за прозрачен избор на главен прокурор и реформи, които бяха оценени като позитивни, положителни и много ясно беше формирана политическата воля на правителството за провеждането на тези реформи.

 

„В момента това, което обсъждаме, е по-бързото връщане на ДДС към съответните фирми. Координацията по писането на новата управленска програма на ПП ГЕРБ се осъществява от Томислав Дончев, а в нея участват основно бившите министри от правителството на Бойко Борисов. Това бяха и хората, които основно и водещо участваха в реалните политики на правителството”, съобщи Цветанов. Той бе категоричен, че ГЕРБ има един отбор и това е политическа партия ГЕРБ с нейния лидер Бойко Борисов и с нейните структури, които са в областите, и в общините, и в селата в цялата страна. „Оттук нататък ние не участваме в каквито и да е било сценарии за каквито и да е било договори, с когото и да е било. Ние имаме много ясна позиция още когато създадохме сдружението „Граждани за европейско развитие на България” през есента на 2005 година, а на 3 декември 2006 година прераснахме в политическа формация. През годините участвахме в много изборни кампании, излъчихме много стойностни кандидати за кметове и мога да ви изброя такива кметове, които могат да бъдат абсолютни лидери, както в техните общини, така също и на национално ниво”, посочи зам.-председателят на ГЕРБ.

 

Според Цветан Цветанов са много важни етапите по подготовката и осъществяването на предизборната кампания. „Затова и отделям изцяло времето си само на това нещо в момента. Срещам се лично с всичките областни структури, общински структури в областта, където е многомандатният район, кметове, които са от политическа партия ГЕРБ. Попадането в листите не го определят шефът на предизборния щаб, а това, което сме направили като процедура е всяка една общинска структура да проведе събрание и те трябваше да бъдат проведени до 18 март. Крайното решение за листите за изборите ще бъде на Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ”, поясни Цветанов.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев