Томислав Дончев : Не предвиждаме увеличение на данъците

---
01.05.2013 / 21:12

Не предвиждаме увеличение на данъците, заяви в Сливен днес водачът на листата на ГЕРБ за област Габрово Томислав Дончев. Увеличаването няма да има положителен ефект към бюджета и няма да направи хората по-богати. Това ще е лош сигнал на бизнеса в България и чуждестранните инвеститори, каза той пред представители на бизнеса и неправителствения сектор. Нещо повече, планира се като конкретна мярка към малките и средни предприятия в тежките години на кризата да се отвори, така наречената „лихвена амнистия”. Това е възможност стари задължения да се заплатят без да се заплаща дължимата за тях лихва. Дончев добави, че много от фирмите, които са на границата да заплатят тези задължения и да продължат съществуването на фирмата, или да не ги заплатят, ще изберат да ги заплатят. Според него това ще има положителен ефект за бюджета, и ще позволи да се запазят и съхранят повече фирми.

Опасно и нечестно е да се генерира нов дълг. Ако някой коментира вземането на дълг с цел повишаване на доходите, това означава в рамките на година –две да се изконсумират няколко милиарда, които да се връщат с години. Това не е морално спрямо децата ни, допълни Дончев.

Пред журналисти той коментира високата междуфирмена задлъжнялост. Според него там държавата има нищожен принос. „Държавата към момента едва ли дължи повече от 250 млн., от които над половината се дължат от местните власти. Това са неразплатени задължения на общините. Задълженията на самата държава към бизнеса са около 100 млн. лева, като близо половината са задължения на една болница”, уточни Дончев

 

Томислав Дончев заяви още, че диференцираните ставки по ДДС създават проблем със събираемостта и отварят нови шансове за данъчни измами. Според него не това е големият проблем, а това че въвеждането на по – нисък ДДС, няма да се отрази автоматично върху крайната цена и всички изследвания и практиката показват именно това. „Ако говорим за целенасочена подкрепа за различни сектори и за фармацията и за цените на лекарствата. Има коментари свързани и с българската книга. Аз предпочитам примерно държавата да финансира пряко книгоиздаването чрез нарочна програма, отколкото да въведе диференцирана ставка за ДДС”, каза още Дончев.

Той бе в Сливен по покана на водача на листата на ПП ГЕРБ за област Сливен Десислава Танева. На срещата присъстваха всички останали кандидати за народни представители от листата, представители на бизнеса, неправителствени организации и институции.

Още снимки от новината

---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев