Делян Добрев: Проверки на ЕРП-тата всяка година, ако ГЕРБ спечели втори мандат

Делян Добрев
02.05.2013 / 13:02

Проблемът със сметките за ток се получи поради недостатъчния контрол от регулатора, Агенцията за държавна финансова инспекция, Сметната палата, които нямат задължение да проверяват ЕРП-тата. Затова са нужни законодателни промени, заяви кандидатът за народен представител от ПП ГЕРБ Дилян Добрев, цитиран от 24 часа. Той допълни, че намалението от април стана възможно благодарение на свалянето на цената на газа с 22%. Планираме да задължим контролните органи да проверяват ежегодно всички участници във формирането на крайната цена на тока. Но чудеса не може да се очакват. Това рефлектира положително върху цената на енергията от централите, които ползват газ, и позволи намаляването и на цената на тока. Истинският ефект за хората обаче ще дойде само с изпълнението на проекти за енергийна ефективност. Затова в следващия мандат планираме освен еврофондовете, които ще дават 75% безвъзмездна помощ, държавата да създаде фонд, който да финансира останалите 25%. За семейства с ниски доходи помощта ще бъде 100%, каза Добрев. Сред другите законодателни промени на ГЕРБ е довършването на либерализацията на пазара заради забавянето с приемането на наредбите за ценообразуването, за което и бившият шеф на ДКЕВР Ангел Семерджиев подаде оставка. Либерализацията ще премахне монопола на ЕРП-тата, хората сами ще избират доставчиците си за ток и за сметка на ЕРП-тата ще се подменят старите електромери, които може да се манипулират, с нови уреди с дистанционно отчитане. Това реално може да се случи от следващия отоплителен сезон.

Делян Добрев заяви, че на фона на ниските стойности на консумация на еленергия, БСП иска да рестартира проекта за АЕЦ Белене. Ние не само не можем да си позволим този проект, но той е ненужен като допълнителна мощност на държавата. АЕЦ "Белене" ще струва 20 млрд. лева, или 4 пъти повече от външния дълг на страната, каза той. Проблемът с ниския товар може да се реши лесно с намаляване на таксата за пренос при износ на еленергия. Според него политиката на служебното правителство за увеличаване цената на въглищата заради ниския добив, е неправилна.

В управленската програма на ГЕРБ са заложени мерки за справяне с безработицата. Добрев заяви, че това не включва обещания за стотици хиляди работни места като БСП, защото държавата и партиите не разкриват работните места. Те се създават от бизнеса, каза той. Стимулирането на бизнеса, привличането на външни инвеститори и повече инвестиции в инфраструктурата ще намалят безработицата. Смятаме, че можем да привличаме по 5 млрд. лв. външни инвестиции в производството. В новата оперативна програма "Конкурентоспособност" са предвидени и 3 млрд. лв. за малкия и средния бизнес. Ще подкрепим всички износители, защото тези предприятия имат потенциал да увеличат растежа на страната, добави Делян Добрев. Доходите на хората могат да се повишат само с инвестиции - вътрешни в малките и средните предприятия и външни. Той припомни, че през 2012 г. ГЕРБ подписа договори за безвъзмездна помощ за дребния и средния бизнес за над 800 млн. лв. Проектите ще се изпълняват тази година и ще разкрият хиляди работни места.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев