Бойко Борисов: Адски ме е страх за България

Бойко Борисов
10.05.2013 / 11:49

Медия: Вестник „Стандарт“

 

- Г-н Борисов, подслушват ли ни в момента?

 

- За съжаление ми поругаха дома, така че... След тази истерия не мога да ви отговоря дали ни подслушват или не. Включително и ако иска човек да отиде до тоалетната. Съжалявам.

 

Аз никога не съм се занимавал с тази дейност. Няма логика един месец да се говори само за това. Да не говорим, че вече и такива пасквили излизат - на семинари, на които съм обяснявал как се е правела корупцията в Тройната коалиция, се казва, че съм обяснявал на нашия актив как се прави корупция. Това граничи с лудостта.

 

- Говорите за последния т. нар. запис, който се появи в сряда. За какво всъщност става въпрос в него?

 

- Аз обяснявам схемата 3-5-8, защото хората вече забравят. БСП имаха осем министри, НДСВ - пет, ДПС - 3. По същия начин навсякъде разпределяха постовете на квотен принцип - във всички държавни и общински фирми.

 

- Тоест - някой е направил компилация от думите ви?

 

- Повече от компилация. То си личи, че е съшито, че е снаждано. Дори тези, които го пускат, правят уточнението, че не се знае дали давам пример за корупция, или обяснявам за корупция. Но неприятното усещане остава...

 

Трябваше да подходим като американското правителство по случая "Уикилийкс" - те казаха "Ние незаконни неща не коментираме". Точка. И оттам нататък този пазар няма да се развива. Сега обаче у нас всеки ще ходи в диктофон в джоба и ще гледа да запише някого, за да го държи в зависимост.

 

Лошото е, че цялата предизборна кампания мина без реални дебати за реалните проблеми на хората. Държавата ще е същата на 13 май. А хората за съвсем друго излязоха на улицата. Нямаше дебат нито за сметките за ток, нито за увеличение на доходите, нито как да се подобрят приходите в държавата.

 

- Какво пропуснаха да направят политиците в кампанията?

 

- Ако имаше смислен дебат на политици, щяхме да седнем и да кажем: вижте в какво положение са Гърция, Кипър, Словения, Португалия, Испания - милиони, милиони безработни, свиване на пазара. Вижте в какво положение влиза Франция - много тежко, огромна безработица. Растат дефицитите. А когато вдигаш дефицит - някой плаща след време. Дали други европейски държави, дали твоят народ - сметката винаги се плаща. Трябваше да седнем и да говорим какво сме длъжни да направим ние. Аз така разбирам предизборната кампания - по 2, 3, 5 мерки да се намери консенсус. По други да се спори. За да може хората да избират, когато тръгнат да гласуват.

 

- По кои проблеми бе важно да спорите?

 

- Дали кофинансирането на големите инфраструктурни проекти да продължи с 20 или 15%, или да спрем - да не усвояваме другите 80% от Брюксел, а с тези 20% за кофинансиране да вдигнем пенсиите. Това предлагат социалистите, ние предлагаме другото и хората да могат да преценят. Дали е по-добре да се направи северната тангента и магистрала "Хемус", или да се вдигнат с 5 или 10 лева доходите сега. Това е политическият дебат.

 

- Вместо това всичко беше "Бръмбаргейт". Кой го направи?

 

- Аз съм последният човек, на когото трябва да задавате този въпрос. За кой друг лидер, за коя друга партия бе пуснато СРС? Чухте ли лидерите на другите партии да говорят един срещу друг?

 

- Не. Но чух всички да говорят срещу Борисов. Защо?

 

- Точно така. Защото ние за първи път направихме истинска диверсификация на газа с идването на най-големите западни консорциуми за проучване и добив на газ. След три-четири години България ще бъде енергийно независима държава. Със строежа на "Набуко" България ще има и втора диверсификация на газа. С махането на енергийни посредници - три на брой - стотици милиони остават в България, а не в частни джобове. С изключителната подкрепа на Южен поток България ще получава такси за газа към Европа. Българите всяка година ще получават пари от този транзит. Ние за първи път поставихме интересите на държавата и на хората на първо място. И накърнихме много частни интереси.

 

- Кого настъпихте най-много?

 

- Всички, които преди изброявах.

 

- Това означава ли, че политическата атака срещу вас е породена от икономически интереси?

 

- Изцяло. Всеки, който има накърнен интерес, веднага се обръща срещу нас. Всички помнят Беровото време, когато се заговори за национално съгласие и за експертно правителство. Това е времето на най-големия грабеж, защото няма кой да носи отговорност.

 

- Тоест, вие сте срещу идеите за програмно правителство, които чуваме отвсякъде и главно от БСП и ДПС?

 

- Какво значи отвсякъде? Ако обобщим социологическите проучвания до тук, всички дават, че ГЕРБ е първа политическа сила. Под нас с голям процент е БСП и оттам нататък всички. Тези всички са между 1 и 5%. Но в публичното говорене, на дебатите по студиата има един представител на ГЕРБ, един на БСП. И след това започват - на ДПС, които имат 7-8, на "Атака" и на РЗС с по 4-5%, на Кунева с 3-4%, на Костов 2-3%, ГОРД, СКАТ с по още един-два процента... Другите общо не правят колкото ГЕРБ. Само че в студиото се създава впечатлението седем срещу един. Защото ивицата за подкрепа вдясно, център-дясно вече я няма

 

- Защо я няма подкрепата отдясно?

 

- Ами просто е - защото не са десни. През годините на единия са му дали да продава "Балкан", "Мариците", на другия - "Цанков камък", "Белене", водно огледало. Единият продал "Нефтохим Бургас", другият направил разбойническата приватизация или енергийните проекти за "Белене" от 1.5 млрд. лева.

 

И сега всичките си пазят интереса.

 

- Това означава ли, че тези икономически интереси минават и през БСП, и през част от малките партии?

 

- Минават, разбира се. Много лесно е да се помага на малките партии в момента и от бизнеса, и от други политически формации, за да се събори ГЕРБ. Ако бяхме говорили за програми в тази кампания, щеше да се види, че тези, които искат програмно правителство, имат по най-важните теми несъвместми мнения. Станишев казва: Ще строим "Белене", Местан - не, няма. Станишев казва: Ще вдигаме данъците, Местан - няма да вдигаме данъците. Костов казва, че няма да се вдигат данъците и няма да се строи Белене. Волен Сидеров ще строи "Белене" и трябва да се национализира. На базата на какво ще се направи програма, когато фундаментите на едно управление са точно това - данъчна и финансова политика?

 

- Тук нямате ли вина и вие? Единствено вие заявихте в кампанията "Не обещаваме нищо" и по този начин не предизвикахте дебат?

 

- Управлявахме 4 години, вижда се всичко, което сме направили. От първия ден вдигнахме пенсиите, започнахме да строим магистрали, жп линии, пречиствателни станции, училища, театри, да помагаме на археологията.

 

Обявили сме - няма да вдигаме данъците, 10 % плосък налог. Единственото, което сме казали, е, че трябва да подобрим работата в икономиката с по-бързото връщане на ДДС. Седемдневен срок максимум, а защо не и един - за изрядните фирми. Второто, което сме казали, е, че трябва да има отделни министерства на икономиката и на енергетиката. Ще създадем и едно ново министерство - за електронно управление.

 

- БСП обещава да разкрие 250 000 работни места. И обвинява ГЕРБ, че е закрил 400 000. Какво ще отговорите?

 

- Нито ГЕРБ ги е закрил, нито те са ги открили. Когато дойдохме на власт през 2009 г., в Министерството на финансите Орешарски каза, че държавата е вече с минус половин милиард. Повтарям това непрекъснато - ако ги имаше тези пари в хазната, това са заплатите за 300 хиляди души, не за 250. Не беше ли на БСП правителството, което има стенограми от заседания, в които казват, че ако така продължат да харчат, ще оставят следващия кабинет (в случая нашия) на хляб и вода?! Нима не е това правителството, което в най-голямата криза вади от бюджета и дава 300 милиона целево за "Белене"? Говорят за сивата икономика. А тя е плюс-минус 1-2 процента разлика от 2006 г.

 

- Станишев ви обвини, че разпъвате политически чадър над контрабандата. Вие ли сте най-големият контрабандист?

 

- И аз спокойно мога да кажа същото за него. През 2008 г. митниците не са събрали 775 милиона лева дължимо ДДС от внос на стоки. Близо милиард. Къде са тези пари? И аз мога да ги питам по същия начин. През 2008 г. отрицателното външнотърговско салдо е 14 милиарда и 371 милиона лева. Цифрите са от НСИ. По данни на КРИБ пък в периода 2007-2008 г. сивата икономика в България е между 50 и 70% и основен генератор за това е държавата. Според изследване на Европейската комисия за дела на сивата икономика в България през 2006 г. той е бил 34%, през 2008- 32,1%, през 2012 - 31,9%.

 

Тази игра с данните е като да се сравняват две самолетни компании - на едната паднали 10 самолета, на другата 11. Ако Станишев обвинява мен в подобно нещо, по същия начин трябва да обвини и себе си.

 

Същевременно нашето управление въведе новата система, с която вече на 100% се контролира по електронен път всеки литър петрол, който влиза в държавата. Всеки литър бензин или нафта бива регистриран директно онлайн в Митниците и данъчните. Наложи да вземем лиценза на "Лукойл", за да поставят за около 130 милиона лични вложения на компанията измерватели. За да може тя да бъде следена. Така че тези обиди са много пагубни. Какви инвеститори ще дойдат, как ще гледат другите държави на България. Какво очакваме да пише в докладите за България, когато лидерите на най-големите партии се обиждат по този начин.

 

- Какво очаквате да пише в тях за напред?

 

- Корупция и организирана престъпност. Защото ние биваме принудени да отговаряме по същия начин. Ето сега Цветанов, когато отиде в Брюксел да говори за подслушването, разбира се, ще започне първо с времето, когато Иван Костов подслушваше главния си прокурор Филчев. След това ще разкаже за времето на Станишев, когато се подслушваше и журналистическата общност - делото "Галерия" си го спомняте прекрасно. После предоставените от Станишев девет доклада на организираната престъпност - най-секретните доклади на ДАНС и МВР. Няма как да си ги загубил, защото са само в един екземпляр, пращат се лично на премиера по много строг ред.

 

Учудвам се, че нито ред не излиза за отвореното писмо на Едвин Сугарев до прокуратурата, в което се казва как Станишев е станал лидер на ПЕС. Сугарев казва, че спечелването на търга за новите документи за самоличност от "Сименс България" е била цената на поста му в ПЕС.

 

- Какво показват обиколките ви в страната, скандалите между лидерите и СРС-тата вълнуват ли хората? 30 дни живеем само с бръмбари.

 

- В София. И то само определен кръг, който обслужва определени интереси. Аз всеки ден съм сред хората. Хората много ясно разбират каква криза е и колко е тежко положението в Европа. Инстинктът им казва защо ГЕРБ продължават вече четири години в най-голямата криза да са първа сила.

 

- Днес (б.р. - вчера) обаче се появи информация, че утре ще излезе социология, според която БСП вече е първа политическа сила.

 

- Нека да видим какво ще излезе. Стана ясно, че някои социолози всъщност не са социолози, а партийни функционери - Кънчо Стойчев, Андрей Райчев, Кольо Колев, Юрий Асланов, Таня Буруджиева, която е кандидат за депутат от БСП. Е, какви социологически изследвания са това?

 

- Каква е вашата прогноза, какво ще се случи на 12 май?

 

- Няма как четири години все да сме първа политическа сила, а в последния момент да не сме. "Алфа Рисърч" досега са познавали винаги. И когато "Алфа Рисърч" казва, че ние сме първа политическа сила, съм спокоен.

 

- Каква преднина очаквате да имате пред БСП?

 

- Няма значение. Важното е вотът на народа да покаже, че сме първа сила. Да го докажем и на изборите. Това ще е оценка за нас.

 

- Ако ГЕРБ е първа сила, но това не е достатъчно за кабинет, какво следва - коалиция или опозиция?

 

- Конституцията го е решила. В зависимост от вота на хората се дава възможност на първата политическа партия да направи правителство. Ако не може тя, се дава на втората. Ако и тя не може - на третата. Ако и тогава не стане, се отива на избори.

 

- Тоест - ако сте първа сила, ще опитате да направите правителство?

 

- Затова обиколих регионите - исках да чуя хората какво мислят. Те казват: продължавайте, давайте. Дръж се, не отстъпвай, не се давай на комунистите.

 

- Готов ли сте да станете премиер за втори път?

 

- Готов съм и го заявих. Това е отговорната позиция, лидерът на една партия да не бяга и да не се крие зад хората си. Нормално е, ако БСП спечели, Станишев да си управлява. Той контролира партията, парламентарната група. Правителството работи с парламента. Орешарски какво? Ще вдига телефона: Господин Станишев, как ще процедираме по този или онзи въпрос?

 

- Лютви Местан каза, че се страхувате да управлявате сам. Какъв е отговорът ви?

 

- Не му обръщам внимание. Единственият, който управлява сам в новата история на България, съм аз - 4 години. Ако трябва да кажа чисто човешки, от това, което имам като данни, което чувам от европейските лидери и виждам дори в Румъния и в Унгария, адски много ме е страх какво ще е бъдещето на България в следващите години.

 

- Един от най-тревожните сценарии е да влезем в спирала избори. Смятате ли, че ще се стигне до там?

 

- Два сценария има. Единият е хората, отвратени от компроматите срещу нас, каквито данни аз имам, да дадат по-голяма разлика от очакваната. Това би било добре, защото след това би могло да се седне и да се разговаря със...

 

- ...всъщност с кого?

 

-...да видим кои ще влязат. Затова казвам, сценарий - при който имаме, както на предишните избори, голяма разлика със следващите. Тогава няма да е морално да кажем, че не искаме да направим правителство. Първият вариант е този. Вторият - ако няма с кого, и без това цяла предизборна кампания БСП и ДПС се прегръщат с Костов и с "Атака", да направят те правителство. Да си стане Станишев премиер, да си носи отговорността и да управлява. Ще има парламент, ще има опозиция, това е демокрацията.

 

- Виждате ли се като депутат на първия ред в парламента?

 

- Да, разбира се, защо не. Това е демокрацията. Няма нищо лошо. Ако Станишев победи, направи правителство и го оглави, аз пръв ще го поздравя за политическата отговорност.

 

- Нищо не казахте за Кунева. Не я причислихте нито към единия отбор, нито към другия.

 

- На всичките им пожелавам успех. Народът определя кой какъв да е. Затова отиваме на избори.

 

- Чуха се много коментари, че ако тя влезе в парламента, ще е "патерица на ГЕРБ".

 

- Аз не съм си говорил с тях. Но това е нещо, което много обижда. Защо пък ГЕРБ да не й е патерица? Ако един човек или народ дотам я е докарал - да има нужда от патерица, дали е голяма патерица или малко бастунче, щом куца, значи не е добре. Така че с цялото уважение - хората могат да сами да изберат. Само да кажа, че хората в ГЕРБ са нормални.

 

- Лютви Местан каза, че е възможен съюз между ДПС и ГЕРБ, стига само ГЕРБ да е без Борисов и Цветанов. Такъв ГЕРБ съществува ли?

 

- А ДПС без Доган и Местан?! Това означава - не искаме да си говориме с вас. А, ако следите управленските програми - какъв по-естествен партньор имат ДПС от ГЕРБ или другите десни партии, ако влязат в парламента. Естествен партньор ли им е партията, която е сменила имената на тези хора, която ги е изгонила от България? Ако бях лидер на ДПС, щях да забраня това този съюз с устава.

 

Ако махнем емоцията, програмите на ДПС и ГЕРБ са идентични - в земеделие, инфраструктура, не се вдигат данъци, не се строи "Белене", енергийна ефективност.

 

- В момента ръка ли им подавате?

 

- Не. Говоря по принцип

 

С тази прегръдка, която имат БСП, ДПС, "Атака" и Костов, ако влязат в парламента, спокойно могат да направят правителство, ако ние не можем. И да си носят отговорност. И аз отсега им обещавам, че ако съм опозиция, ще бъда много градивен, защото ще проявявам колегиалност и кавалерство към следващия премиер, знаейки колко трудно е да бъде решен дори и малък въпрос днес в Европа и в България.

 

- Бяхте на разговор в прокуратурата. Научихте ли за Цветанов нещо повече, отколкото вече знаехте?

 

- Не. Исках да намерят организираната престъпна група, която подслушва хората по домовете. Домът е клетката, в която имаш право да разпуснеш. Аз не съм премиер, сега съм обикновен гражданин, който се явява на избори. Кой ще решава кой да идва в дома ми? Аз нямам право на приятели ли?

 

- Останаха ли ви приятели?

 

- Как почна разговорът ни? С въпроса подслушват ли ни. С комшиите мач като хората не можем вече да гледаме. Като тръгна да се изкажа по който и да е въпрос - млъквам. Всеки, който дойде тук, пита къде са бръмбарите.

 

- Като стана въпрос за спорт, поздравихте ли вече Гришо за победата?

 

- Истински съм горд с това момче, с този успех. И Джокович е идвал в дома ми. Дано и него не са го записвали, защото той как говори, той как попържа, просто... Ако има такъв запис, никога да не го пуснат. Защото и той е номер 1 в света и нашето момче по превъзходен начин го би. То си вървеше към тази победа - надигра и него, и Надал, и Мъри.

 

Ще му се обадя, но след изборите. Сега не е редно на неговата слава да се прикача който и да е. Като чета вашия вестник обаче, така му се радвам на Гришо, няма слаб удар, натиска, просто е уникален. Млад е, може малко по физиката да поработи, да не му се схващат краката. Защото ще му трябва издръжливост. Виждате какви мачове се играят по 5-6 часа - той вече влиза в друго ниво при лъвовете и тигрите.

 

- Наистина той е гордост за всички българи.

 

- Виках, крещях - ще чуете, като излязат записите от СРС-тата. Виках като побъркан с едни приятели. Хубавото при мен е, че вече каквото се говори - всичко се чува. Така съм си ревизирал вече речника, че разговарям едва ли не само с "да" и "не". Всяко нещо, което казвам, си го представям как ще звучи, ако бъде пуснато на запис. Съжалявам, че и политическите лидери, и медиите не съзнават, че това, което ми причиниха на мен, ще се обърне след това като бумеранг към всички.

 

- Какво ще кажете на българите два дни преди изборите?

 

- Да излязат и да гласуват. Защото техният вот дава морално право на политическите лидери след изборите да вземат своите решения.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев