Бойко Борисов след срещата с Мартин Шулц: Ахмед Доган е човекът, който управлява България

---
22.06.2013 / 22:29

"Срещата ни с Мартин Шулц беше една демонстрация как в Европа различните политически семейства общуват помежду си. Дали са социалисти, либерали, десни или консерватори, те си говорят помежду си, поставят проблемите, търсят консенсус и рано или късно го намират. Затова Европа върви напред”. Това заяви председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов след срещата си с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц в Представителството на Брюксел в София. По думите на Борисов в България е обратното – анкетни комисии, компромати и само „колко по-лоши са другите”. „Затова сме и на този хал, хората са на улицата. За диалог трябват двама души, а засега съм само аз“, посочи Борисов.

 

„Ахмед Доган е човекът, който управлява България от 20 години. По време на нашето управление, е единственото време, в което той не беше на власт, затова беше ни дал срок, че след една година ще паднем. Успяхме да удържим и паднахме два месеца предсрочно”, припомни Бойко Борисов. Той бе категоричен, че не се е виждал с Доган от много години. „Той има други приоритети, други партньори и аз не мога да съм в унисон с това, което той иска да се случва в България. Тези протести са на недоволството на хората, които се организират във фейсбук, и всеки, който си помисли, или се опита да яхва подобен протест, ще бъде все едно яхва тигър – ще го свалят и ще го изядат. Никой да не си го помисля дори. И те, ако не го оценяват, това е груба тяхна грешка”, каза Борисов и посочи, че най-малко той може да каже до кога ще издържи кабинетът. „На тяхно място отдавна да съм дал оставка, много отдавна”, добави председателят на ПП ГЕРБ.

 

По време на срещата Между Бойко Борисов и Мартин Шулц не е обсъждана възможността Сергей Станишев да напусне предсрочно поста на президент на Партията на европейските социалисти, заради провал в България. „Дори и дума не е ставала. Аз имам доброто възпитание и за толкова години вече в политиката, никога пред чужденци не коментирам това, което се случва, или отношенията ми с лидерите в България”, обясни Борисов. „Да, разбира се, като всеки един гражданин съм разтревожен, че всеки ден десетки хиляди излизат по площадите в България. За безумните назначения, които се правят, но не е нужно, както вчера г-н Орешарски ходи до Брюксел, да му кажат там, че има проблем. Проблемът се вижда всяка вечер”, допълни той. По думите на Борисов, правителството на Орешарски няма антикризисни програми. „Това, да дадеш еднократно, да похарчиш някакви пари, които все още има в бюджета, без никаква пенсионна реформа, да спреш по-точно пенсионната реформа, да говориш месеци наред за енергетика, а всъщност ти да си източил парите чрез Белене и Цанков камък , това са глупости, които говори. Виждате, че той няма никаква антикризисна мярка. Виждате, че всичко, което предлага, е от август, през ноември, до края на четиригодишния мандат и т.н.“, подчерта председателят на ПП ГЕРБ. Той изрази съжаление, че в България не можахме да се научим, когато някой победи на избори, да бъде поздравен, а когато загуби, да си признае загубата. „Нека да се държим възпитано, внимателно, да говорим политиците, за да не караме народът да се чуди кой какъв е. Освен ругатни, политиците друго не си казват един за друг. Когато "всички са маскари", нищо добро не очаква една държава”, категоричен бе Бойко Борисов.

 

Председателят на ПП ГЕРБ обясни, че конструктивна опозиция може да бъде опозиция, която да поздрави първата политическа сила и да й предложи най-много председатели на парламентарни комисии, включително и председател на парламента. „Господин Шулц прекрасно знае, че аз предлагах един глас да им дадем от ГЕРБ, за да не се хващат с тези хулигани от „Атака”. Как ще си го обясни поведението им при президента Плевнелиев? Мислите, че не знаят какво са правили на консултативния съвет? Аз съм готов веднага да се върна в парламента, стига Станишев да дойде, да се извини и да каже: „Вижте, това, което допуснахме, да подскачат по банките и ние да си мълчим, това няма да се допуска вече”, посочи Борисов. Според него управляващите вече са в паника, не знаят какво мислят, какво говорят, какво правят, и всяко тяхно решение е за час-два.

 

На срещата между Борисов и Шулц не е обсъждано това дали ГЕРБ ще подкрепи кандидатурата на Мартин Шулц за председател на Европейската комисия. „Ние във Виена, на срещата на върха на Европейската народна партия, обсъждахме процедурата на конгреса за издигане на кандидат на Европейската народна партия. Предполагам и либералите, и консерваторите и социалистите имат такава процедура. Първо трябва да минат изборите догодина за Европейски парламент и тогава едва да се говори по тези теми”, каза Борисов. По думите му Мартин Шулц е един от най-перспективните и добри европейски лидери в момента. Борисов посочи, че се познава с председателя на Европейския парламент още от предаване по телевизията, когато е бил кандидат за кмет. „Той внимателно следи моето развитие и победите, които има ГЕРБ. Много пъти съм го канил да посети България. За радост, днес е в България и намери време, в тази си програма, да се види и с президента, и с мен и с всички свои съпартийци”, изрази задоволството си от срещата Бойко Борисов. „Това, което му разказах и което си говорихме в Европейската народна партия, е, че големите политически семейства в Европа винаги намират време и място да има диалог помежду им. Така се работи в Европа. Политически опоненти, които се уважават, ценят се, намират време да покажат това на обществото, да знаят, че сме хора и трябва да си говорим“, подчерта Бойко Борисов и добави, че Шулц е изключителен политик. „Той е един от хората, които в бъдеще време ще вземат все по-ключови позиции и са фактори в Европа. Затова е чест за мен, че намери време да се види и с мен", категоричен бе председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев