Евродепутатите от ГЕРБ: Осъждаме всички опити за политическа цензура и натиск върху медиите

27.06.2013 / 22:36

Ние, българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП, категорично осъждаме всички опити за политически и институционални посегателства върху свободата на медиите и словото в България.

 

Недопустимо е медиите да са обект на атака с нарочни декларации на председателя на Народното събрание и на председателя на ПП Атака, с която се внушава, че манипулативно отразяват на гражданските протести.

 

Изключително сме притеснени от тази безпрецедентна атака и възразяваме срещу опитите да се влияе върху редакционната политика и свободата на медиите в България. За огромно съжаление подобни опити за политическа цензура напомнят единствено за едни отминали мракобесни порядки от преди 1989 г. Такива прилики обаче не са случайни, имайки предвид, че Атака е коалиционен партньор на БСП и ДПС.

 

Затова, Делегацията на евродепутатите от ГЕРБ в Групата на ЕНП в Европейския парламент ще информира еврокомисаря по цифровите технологии Нели Крус за скандалното поведение на председателя на българския парламент, за реакциите от страна на АБРО, БХК и АЕЖ. Освен това ще запознаем със случая и председателя на Европейския парламент и председателите на парламентарните групи.

 

Според нас, протестите, обхванали България, не са мотивирани, нито подстрекавани от българските медии, както представителите на управляващото мнозинство от БСП, ДПС и Атака се опитват да внушават. Това са протести срещу моралната деградация на същото това мнозинство, което наложи скандални личности в изпълнителната власт в страната и така урони престижа на Народното събрание като институция.

 

Задкулисната зависимост на настоящото правителство и противоречивите му действия рушат имиджа и доверието в България, възстановявано с усилията на много българи, работещи в гражданските организации, частния сектор и държавната администрация в последните няколко години.

 

За разлика от г-н Миков, смятаме, че изходът от тежката политическа криза в страната може да е само един и той е най-демократичният: незабавна оставка на това правителство и подготовка на предсрочни парламентарни избори.

 

Андрей Ковачев

 

Мария Габриел

 

Моника Панайотова

 

Владимир Уручев

 

Преслав Борисов

 

27.06.2013 г.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев