Владислав Горанов: Актуализация на бюджета е неприемлива

---
02.07.2013 / 18:30

Актуализация на бюджета е неприемлива. Това каза на пресконференция депутатът от ПГ на ГЕРБ Владислав Горанов. По думите му – при актуализация значително ще се увеличи дългът, който държавата ще трябва да поеме, за да финансира допълнителни разходи, има и липса на ясна стратегия за това какво е необходимо да се извършва с допълнителни разходи”, каза още Горанов.

Той определи като странен избора на момент, в който да се заявяват намерения на правителството за актуализация на бюджета за 2013 г. „Това става в деня, в който официалната статистика на Министерство на финансите показва, че бюджетът за 2013 г. се движи с темповете, с които се е движил и през предходната година и се реализира излишък, съпоставим с предходната година, макар и малко по-малък. Упрекът, че се е развихрила колосална контрабанда, не среща аргументи”, обясни Владислав Горанов.

Приходите за първите пет месеца за 2013 г. изпреварват със 792 милиона лева приходите от миналата година – това са над 7,2 процента, отчете Горанов. „Това е значителен темп, който не дава основание за прибързани мерки по отношение актуализация на бюджета”, посочи той.

Дефицитът по европейските средства през 2013 г. е 26,2 милиона лева за сметка на по-малък излишък в националния бюджет. Европейските средства през 2013 г. вероятно заради политически цикли, са на заден план и са необходими доста сериозни усилия за увеличаване на тяхното усвояване”, допълни Владислав Горанов.

По думите му актуализация на бюджета единствено ще влоши пазарните очаквания. „Разходната част на бюджета покрива основните необходими дейности – увеличението на пенсиите, социалните мерки, които служебният кабинет предприе”, каза още той

„Излишните разходи като цяло нарушават финансовата дисциплина. Социалните разходи на държавата са гарантирани. Не виждаме причина за допълнително раздуване на разходната част на бюджета”, каза депутатът. Той заяви, че има ресурсна подготовка за скорошни избори, а не за приоритети, свързани с подобряване на бизнес средата.

Не е ясно с какъв ресурс отново ще бъде капитализирано дружеството ВМЗ-Сопот след няколко месеца, каза Владислав Горанов, „27,5 милиона лева вместо да попаднат в българския бюджет и да финансират разходи, паднаха в капитализация и покриване на дългове на предприятието. С пари на данъкоплатеца се финансират огромните дългове, като проблемът се отлага само с месец-два. След няколко месеца не е ясно с какъв ресурс отново ще бъде капитализирано”, добави Горанов.

„Бяха намалени задълженията на дружеството, които можеха да бъдат покрити от приватизация. Това е отлагане на проблема с два – до три месеца за сметка на постъпления на приходи в бюджета, вместо да се избере нормалният път на преструктуриране на дружествата – приватизация с инвеститори, които са готови да покрият задълженията и да ги оздравят”, каза още депутатът.

При актуализацията на бюджета очевидно става въпрос за предизборно харчене, каквото направиха и в края на мандата на Тройната коалиция през 2009г., посочи заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев. „Когато чухме гласа на хората, и подадохме оставка, оставихме България в първата четворка в Европа по финансови показатели, допълни Главчев и уточни, че фискалният резерв към края на май е 5,8 милиарда лева и има 1,3 милиарда за финансиране на дефицит. „Явно това не е достатъчно. С актуализацията се отива към увеличаване на дефицита“, допълни Главчев. Той отправи въпрос към министър-председателя Пламен Орешарски - кога смята, че ще е краят на мандата, и как във времето ще се осигурят 250 000 работни места. „Трябват около 5000 на месец. В първия месец за народни представители има нови работни места”, посочи Главчев. „Кой носи отговорност за този кадрови кадрил, който има в правителството”, попита той. „След Пеевски продължиха още такива назначения. Бяга се от отговорност от този, който предлага назначенията. Министър-председателят трябва да понесе политическа отговорност. Ако нещо подобно се беше случило в страни, в които се стремим, когато беше предложен арх. Тихолов, още тогава щеше да се отиде на нови избори”, каза Димитър Главчев. „Тонът от Европа е съвсем категоричен. Депутати от Германия казват, че избори и смяна на правителство са нормално развитие. Освен политици от ЕНП, Ханес Свобода направи доста остро изказване по повод това, което се случва в България. Той критикува избора на г-н Пеевски, избора на г-н Сидеров за председател на Комисията по етика”, добави той.

С политически аргументи можем да оправдаем нежеланието на сегашното правителство да работи с генерал Ваньо Танов , отчете Владислав Горанов. „Директорът на Агенция „Митници” дръзна да скочи на големите монополи в България, вложи цялата си енергия и опит в борбата с организираната престъпност и успя да започне българската акцизна централизирана информационна система, която увеличи приходите”, заяви Горанов. По неговите думи - загубеното време, в което митниците ще са обезглавени, не е в полза за никого. Надяваме се, че в максимално кратки срокове правителството ще намери подходящ директор, посочи Владислав Горанов.

В момента се съсредоточават сериозни усилия да се изфабрикува ново дясно, за сметка на ГЕРБ. „Усилията се виждат в това, че независимо, че с голяма част от десните партии имаме обща ценностна система, нито една от тях не приема комуникация с ГЕРБ. Основните критики са към партията, която в момента не е на власт”, посочи Горанов.

Иван Портних е човекът, който може да даде нов облик на управление на Варна. Той е доказал се мениджър. Дали останалите десни партии ще подкрепят кандидатурата на ГЕРБ, това ще лежи на техния морал. Ако са склонни да подкрепят кандидатура на БСП, трябва да обяснят защо го правят и в кой спектър на политическото пространство се намират. Според Горанов хората са отвратени от политиката. „Това показа избирателната активност”, подчерта депутатът.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев