Бойко Борисов: Говорихте за мен, че съм диктатор, а сега вие окървавихте столицата

Бойко Борисов
25.07.2013 / 14:34

Говорихте за мен, че съм диктатор, а сега вие окървавихте столицата. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. „Днес във вестник „Труд” са извадили много хубаво какво сте говорили всички вие през февруари. Тогава ни призовавахте да си отидем с мир и си отидохме, върнахме властта на народа. Сега вие окървавихте протеста”, посочи Борисов. Той бе категоричен, че дебатите по бюджета ще бъдат проведени в детайли от депутатите на ГЕРБ, но това не е дневният ред на обществото. „Аз съм убеден, че ако вие не чуете това, което ви казват хората, тези, които са против вас, а те са много, ще вкарате държавата в тежка ситуация. Единственият изход е да се направят предсрочни избори и след това всички ние да се съобразим с волята на хората. От ГЕРБ ще го направим и какъвто и да е резултатът, ще се съобразим с него”, каза Борисов. Той апелира към мъдрост, ако управляващите могат да я проявят. „Ако не можете – аз такива скандирания чух сутринта, че не знам как издържате. Сутринта като дойдох и виждам как е обсаден парламентът от сутрин до вечер, как ви е приятно това да го изживявате, каква е тази нервна система? Удивявам се на вашите възможности. Надали това, което вие казвате, може да ме засегне. Вие ще разделите държавата”, подчерта председателят на ПП ГЕРБ.

 

„Г-н Орешарски, имате още шанс да останете в позицията си на уважаван човек, финансист и икономист от голяма група в страната. Ваше право е кой път ще изберете. Когато през февруари протестираха срещу нашето управление, аз подадох оставка, без да питам. Достойнството е най-важно от всичко. Исках само да помоля за мъдрост и че властта на всяка цена нищо не оправдава”, посочи Бойко Борисов. Той подчерта, че изходът от ситуацията е предсрочни избори и след това да има по-голяма представителност в парламента. „Аз съм си извадил много поуки, много неща не бих повторил. Но вие летите със страшна сила не само да ни повторите, но и да ни надминете в тези грешки. Не очаквам мъдрост от г-н Станишев. С тях не искам да дебатирам”, категоричен бе Бойко Борисов. Председателят на ПП ГЕРБ припомни, че в историята на комунистическата партия има много насилие. „Когато се опитах да бъда толерантен, ме връщате на последното заседание на Министерски съвет, когато вдигнахте пенсиите и ние започнахме да ги плащаме от първия ден. Трябва мъдрост. Вие ми отговорите с какво – с история. Всеки от нас с хубаво или лошо остава. Все пак има време да се размисли”, призова Борисов.

 

„Управляващите ще задължават следващите правителства да вършат непопулярните мерки, които трябва да се направят”, обясни Бойко Борисов пред журналисти в кулоарите на парламента. Той още веднъж напомни как през февруари правителството на ПП ГЕРБ подаде оставка. „Протестът тогава беше за цените на тока. Сега те се тупат в гърдите, че намалили цените. Всъщност нищо не са намалили, защото отново задължават следващите правителства да вършат непопулярните мерки, които трябва да се направят. Именно те приеха Закона за зелените енергии и то по криминален начин”, припомни Борисов. „Знаете ли колко щях да бъда горд, ако ГЕРБ имахме тази възможност да правим такива протести? Щях да бъда горд, но Станишев никога не си признава своята вина. Днес се опитах да им кажа, че с малко мъдрост, повече вслушване в гласа на хората, на инакомислещите, могат да се избегнат доста проблеми в страната. Те не ме разбраха, продължиха да се държат високомерно”, заяви председателят на ПП ГЕРБ.

 

„След като за Сергей Станишев оставката на ГЕРБ през февруари е била добре обмислен ход, нека Станишев да си направи днес един добре обмислен ход и да си подадат оставка. Но не го правят, защото след това ще загубят катастрофално изборите”, посочи Бойко Борисов. Той призова управляващите да подадат оставка, докато имат време да го направят. „Аз се надявам, че те ще подадат оставка и ще има нови предсрочни избори. Тогава ще може да има работещ парламент”, допълни председателят на ГЕРБ. Борисов обясни, че ПП ГЕРБ е партия, която се съобразява с това, което смятат нашите партньори в Брюксел. „Не се приемаше добре това, че отсъстваме от парламента, и те го казаха по своя дипломатичен начин. Аз умея да се вслушвам в тези сигнали, защото оттам идват парите, оттам идват фондовете и тези хора дават от своите данъци за българите. Тези дни откриха поредния обект – „Струма”, преди това „Тракия”, преди това „Дунав мост 2” и само 20 % на тези съоръжения са дадени от български данъкоплатци. Другите са на германци, французи, шведи и кой ли не. Затова когато говорят тези посланици, те имат право да го кажат, защото дават парите на техните данъкоплатци”, посочи още Борисов.

 

По думите на Бойко Борисов Парламентарната група на ГЕРБ ще участва в обсъждането на предложението за лятна ваканция на парламента, което е първа точка в дневния ред за петък. „Нека депутатите да не излизат в отпуска, за да гласуват избирателния закон. Единственото, което искам, е поне да не си дават отпуска, за да гласуват избирателния закон, или поне - частта за парламентарни избори. Те се гласят другата седмица да излязат в отпуск. Ще останем и ще гласуваме против”, заяви Борисов.

 

Той каза, че досега никой не е предложил избори през май. „Сутринта слушах Добрев, Алгафари, вчера Първанов, Кадиев, Татяна Дончева, Близнашки и всички казаха много по-остри неща дори от тези, които ние сме изговорили. Във всички случаи, в БСП има мъдри и нормални хора, които като гледат тези безумни назначения, които продължават да се правят, сигурно им е много неудобно и разбират, че след това ще е катастрофа за БСП на изборите. Те го разбират и са се вкопчили във властта поради тази причина. Ако направят избори днес, може да имат донякъде добър резултат, но ако закъснеят, действително ще бъде тежко за тях”, категоричен бе Бойко Борисов. Той подчерта, че ПП ГЕРБ иска оставката на председателя на парламента Михаил Миков, но няма кой да я гласува. „Трите партии са се вкопчили една в друга и нищо, че не го признават – Атака яростно ги защитават. Виждам, че те изобщо не забелязват, че има протести, че има хора, които не са съгласни с тях, че има огромна непредставителност на българските граждани в управлението на страната и в парламента. Търсят вина в ГЕРБ”, заяви Бойко Борисов.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев