Десислава Танева, ГЕРБ: Субсидиите на земеделците не зависят от актуализацията на бюджета

Десислава Танева
13.08.2013 / 10:52

Европейските субсидии, които земеделските производители трябва да получат, по никакъв начин не зависят от актуализацията на бюджета, която е предложена от правителството. Това заяви народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен Десислава Танева по повод изявление на министъра на земеделието Димитър Греков, че средствата, които трябва да се изплатят от европейските субсидии на земеделските производители, са най-важното нещо, което за момента е необходимо да бъде включено в актуализацията на бюджета за земеделие.

Десислава Танева поясни, че тези субсидии се изплащат на земеделските производители, като възможният срок започва да тече след 16 октомври до 30 юни на следващата година. През последните години те са изплащани в периода януари –февруари и тези средства се рефинансират изцяло от европейския бюджет. Тя припомни, че през февруари правителството на ГЕРБ изплати субсидиите на земеделците в размер на близо 800 милиона лева чрез дълг, който беше погасен, след като субсидиите бяха възстановени от ЕС в срок от 45 дни.

„В този смисъл европейските субсидии на земеделските производители, по никакъв начин не зависят от актуализацията на бюджета, а от политиките, които провежда Министерството на земеделието и храните в сектора. Нещо повече - изплащането на субсидиите не е засягано в дебатите, които се проведоха и в комисии и в парламента, защото въпросът не е съотносим към темата”, допълни Танева. По време на дебатите в Комисията по земеделие и гори за бюджета, министерството на земеделието е съгласувало изменения по повод две опорни точки в сектор земеделие. Едната е доплащането на 11,5 милиона лева повече за тютюнопроизводители, чиято сума е поискана като промяна в действащата в момента нотификация за изплащането на помощите за тютюнопроизводителите. Втората опорна точка е предоставянето на 3,5 милиона лева за плодове, въпреки, че е нямало яснота по коя от мерките и схемите за помощи биха се изплатили тези пари. „Това още веднъж показва, че когато беше време да се защитава бюджета, без да се подозира , че това изменение ще доведе до много неотговорени въпроси, темата за изплащане на субсидиите по никакъв начин не беше засяган”, каза в заключение Десислава Танева.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев