Очаква се помощ „de minimis” и за овощарите, според отговор на министъра на земеделието до Десислава Танева

Десислава Танева
16.08.2013 / 16:59

На какво основание е решението българските производители на плодове да не попадат в обхвата на предоставената държавна помощ “de minimis”, а са включени само зеленчукопроизводителите? - Този въпрос отправи народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен Десислава Танева към министъра на земеделието и храните.

 

„Избирателният ми район е известен като Долината на прасковите в България и едно такова решение не мотивира дългосрочните инвестиции в овощарството, изразява дискраминационно отношение относно тях, и пречи на развитието на производителите”, казва Танева. Тя отправя молба да се предприемат действия за допълнение на указанията за прилагането на Държавната помощ de minimis за 2013 год. като се включат и производителите на плодове, така както са били за 2012 година, включително за удължаване на срока, за да имат възможност всички заинтересовани производители да успеят да подадат заявления.

В своя отговор Димитър Греков съобщава, че към момента се разработва и предстои предоставянето на помощи по схема „de minimis” и на земеделските производители на овощни култури, с които да се подпомогнат част от оперативните разходи при производствата им. След като предложението бъде одобрено от Държавен фонд „Земеделие”, ще се обяви периода, в който ще се приемат заявленията за кандидатстване по тази помощ.

Той припомня, че чрез схемата, разработена и приложена през 2012 г., в сектор „Плодове и зеленчуци” са предоставени средства в размер на 6 783 408 лв. Министърът пояснява, че тази година производителите на зеленчуци са подпомогнати чрез минали помощи от типа “de minimis” в размер на 1,5 млн. лв.

 

Припомням, че в края на юли народният представител Десислава Танева изрази притеснението си от решението за прилагане на помощ „де минимис” само за зеленчукопроизводителите : „Управляващите по този начин игнорират овощарите. Защо се отделят, след като се касае за едни и същи интензивни производства?”, каза тя. Тогава Танева заяви намерението си да отправи питане към министъра и сподели очакванията си, че правителството ще коригира своята грешка. Въпросът й бе поставен и пред Парламентарната комисия по земеделие и храните и разглеждан по време на изслушванията.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев