Делян Добрев: Ако обвинението на БСП за споразумението със Световната банка не беше трагично, щеше да е изключително смешно     

---
15.10.2013 / 17:33

Скандалът с ратифицирането на споразумението на Министерството на икономиката със Световната банка рискува да увреди добрите отношения между Европейската комисия и България, защото този договор е сключен след писмо на ЕК от 2011 година. Това заяви народният представител от ПП ГЕРБ Делян Добрев на пресконференция в Централата на ГЕРБ. „Европейската комисия се надява, че България ще се довери на опита на определени международни финансови институции. Първо се сключва меморандум на 22 януари по искане на ЕК с обхват на задачите. Това рамково споразумение е ратифицирано от Народното събрание на 6 април. След това има сключено споразумение между МИЕ и Европейската банка. За периода 31 март 2012 – 31 март 2013 година Министерството на икономиката, енергетиката и туризма разплати 20% и договори 40% по тази програма. Ако министерството работеше така и в момента, щяхме се наддоговорили програмата с 20%. От февруари досега има договорен 1% договорени по програмата. Дали виня администрацията, дали сме им сърдити? Не съм, защото е по-важно да сключим договорите, отколкото акта на ратификацията”, обясни Делян Добрев. Според бившия министър при споразумението между Министерството на икономиката и енергетиката и Световната банка се позволява да бъде сключено без допълнителното му ратифициране от Народното събрание. „Има и писма от Европейската комисия, които посочват, че България следва да подпише споразумения с Европейската инвестиционна банка, Световната банка, за да се подготви за следващия програмен период. Изказването на БСП, ако не беше трагично, щеше да е изключително смешно”, обясни Делян Добрев. Депутатът подчерта, че нападките на БСП срещу ГЕРБ са от типа „Крадецът вика дръжте крадеца“, тъй като дългосрочните договори и ангажиментите по тях са фискирани още от 2001г. По думите му обвинителите обвиняват сами себе си, правят опит да се отклони вниманието от много по-важни теми, които вълнуват обществото – от една страна защо сметките уж са намалени с 5 процента, а хората се оплакват, че сметките им са по-високи. От друга страна, пушилката е, за да се скрие липсата на позиция от страна на управляващите по проекта Белене, като се правят внушения, че този проект е продължил, а не е спрян. „Най-важното, заради което се прави тази атака на БСП срещу ГЕРБ за неща, които или не разбират, или се опитват да объркат обществото, е разполагаемостта върху дългосрочните договори и Студения резерв. В момента България продава с 20 лева по-евтино електроенергия отколкото средната за последните 4 години - това е недопустимо“, категоричен бе Делян Добрев.

    Европейската комисия разчита да се изгради капацитет за следващия програмен период. Да се твърди, че има нарушаване на Конституцията, е евтин PR, подчерта на пресконференцията на ГЕРБ Владислав Горанов, във връзка с коментирането на ратифицирането на споразумение между МИЕ и Световната банка. „Следва да се има предвид, че ако България нямаше полза от такова сътрудничество, правителството трябваше да ревизира и да не предлага подобна ратификация. Това лоби, и експертен капацитет, който получаваме от международните финансови институции, е гаранция за доверието, което получаваме по отношение на европейските фондове”, добави Владислав Горанов.

    Действията и жалбата на Борислав Гуцанов са срещу прокуратурата, която извършва акцията. Полицейски сили от областната дирекция във Варна подпомагат работата на прокуратурата, обясни депутатът Красимир Ципов. „Както добре знаете, след този случай се въведе стандарт при използването на полицейска сила. В целия случай става въпрос за една много интересна схема за придобиване на употребявани автобуси. В целия процес има и френска страна, защото френски служби също работиха по казуса. Интересно е да се разбере как е щяло да бъдат употребени парите за автобусите. Освен Гуцанов, в схемата се били замесени още счетоводител от общината и ръководител от обществения транспорт във Варна“, посочи Ципов.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев