Бойко Борисов: Щетите, които сегашното правителство ще нанесе, са непоправими за България

---
20.10.2013 / 21:23

„Щетите, които сегашното правителство ще нанесе на страната, са непоправими за България“. Това заяви председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов пред няколкостотин жители на община Нови Пазар. Борисов посети обновения градски пазар, който беше реновиран по време на управлението на правителството на ГЕРБ. По думите на г-н Борисов двата месеца до края на годината са последните, през които кабинетът може да договори с Европейската комисия изграждането на автомагистрала „Хемус” с европейски пари. „Безработицата стигна 13 %. Ние строихме без заеми, а с парите на Европейския съюз. Спирането на автомагистрала „Хемус” е смъртната присъда на този регион. Гарантирам, че ако днес ги свалим от власт, в средата на 2014 година, „Хемус” ще се строи”, каза още Бойко Борисов. Той обясни, че в момента управляващите дават по пет лева на пенсионерите и майките, които идват от заеми и ще бъдат връщани от техните деца. „Взимат заем, за да дадат на майките. Пак ли децата им ще ги връщат? По време на управлението на ГЕРБ, няма град, в който да не се сме направили по нещо. Направили сме го с европейски средства, за три години. А тези, за 130, не могат нищо да направят”, беше категоричен Борисов. По думите му – мине ли този 31-ви декември, нищо няма да може да се договори с Европейския съюз и европейските средства ще бъдат изгубени.

 

„Управляващите искат да насочат основните европейски средства към Оперативна програма „Образование”, защото постигнатото там не се вижда и може да се краде най-много. Правителството произвежда по пет хиляди безработни на ден. Сега спряха изграждането на западната тангента на Околовръстния път на София, пътя София – Калотина“, допълни председателят на ГЕРБ. Пред журналисти той посочи, че важните теми, по които политиците трябва да дебатират, са две - мораториумът върху продажба на земеделска земя на чужденци и кризата с нелегалните имигранти. „Ако тези теми са важни за „Атака”, те трябва да напуснат пленарна зала, докато двете теми не влязат като първи точки в дневния ред на парламента. Това, че не го правят, означава, че с тези две теми те си правят само пиар, но реално, не са важни за тях“, заяви Борисов. Той посочи, че трябва да се търси подкрепата на Европейския съюз за справяне с кризата около бежанците от Сирия.

 

Председателят на ГЕРБ получи почетния знак на Нови пазар от кмета на общината.

 

При посещението си днес в Шумен Бойко Борисов се срещна с над 250 членове и симпатизанти на партията. „ГЕРБ спокойно можем да се наречем строители, защото сме построили магистрали, метро, жп линии, пречиствателни станции, детски градини. За да се наречеш реформатор обаче, трябва нещо да си реформирал“, заяви Борисов. Той посочи, че ГЕРБ не е като ДПС, всеки да гласува под строй. Не е и като БСП, да гласуват за тях по навик. „Всеки от вас ни е нужен. Загубени сме един без друг. За мен е важно да чуете какво правим, за да го правим заедно”, заяви Борисов. Той допълнил, че отношението към Реформаторския блок е топло и приятелско и искрено им пожела успех. “ При Реформаторския блок има ценни хора и специалисти. Дясноцентриски блок ще бъде много полезен за България, защото ГЕРБ има много кадри“, допълни Борисов.

 

Председателят на ГЕРБ заяви, че в партията политическата отговорност носи той. „Кой обаче носи отговорност от управляващите? Орешарски очевидно не е. Станишев не помни три дни какво е казал и се отмята от думите си. Местан или Доган също не носят отговорност, нито пък Сидеров, че ги държи на власт“ отбеляза Борисов. Според него – БСП и ДПС са една партия. „Най-голямата гордост на Сидеров е, че свали ГЕРБ, а най-голямото му падение е, че държи ДПС на власт”, коментира още председателят на ГЕРБ.

 

„Орешарски след като е експерт, защо спира пенсионната реформа от 2015 година? Какво ще се случи през 2014-та, след като и сега пенсионната система се дотира с 3,5 млрд. лева от бюджета. Орешарски не взима сам решенията. Това честно ли е за народа?”, попита Бойко Борисов. По думите му - триковете, които правя управляващите, не са полезни за държавата.

 

„Държавата няма съпротивителни сили, затова Орешарски трябва да е всеки ден в Брюксел. Той е в изолация“, каза Борисов и припомни на членовете и симпатизантите на партията в Шумен совите първи пет месеца като премиер, през които е посетил всички най-важни столици на партньорските ни държави.

 

„Ние сме единствената партия, която е независима и никой не може да ни обвини в обвързаност. Затова държахме ДПС вън от властта. Не мога да се радвам, че ще се срине държавата и ние ще дойдем на срината държава. Нов Дянков няма да мога да намеря, за да стяга коланите и да връщаме заемите, които взимат в момента”, коментира още Борисов. Според него самият Орешарски е признал преди няколко дни, че България е финансова стабилна, но не е казал, че това е заслуга на управлението на ГЕРБ. „Внесохме вотовете на недоверие, за да е ясно, че без „Атака” това правителство не може да съществува. Как Сидеров ще обясни, че държи ДПС на власт?”, попита председателят на ГЕРБ.

 

„Ако ГЕРБ дойде на власт, Томислав Дончев знае как за два дни да договори европейските средства“, заяви в Шумен Бойко Борисов. „Няма как да ви кажа, че ще ви се случи нещо хубаво. Това управление е като метастази при рака. Ако го премахнеш навреме, ще се излекуваш”, каза Борисов. Той припомни, че по времето на ГЕРБ са строени магистрали на цена 3-4 млн. на км, а в момента се строят на 16 млн. на км и то от бюджетни средства. „От 1 януари 2014 година мандалото хлопва и ще загубим еврофинансирането за автомагистрала „Хемус”. Каквото е договорено до 1 януари, това е. След това дори и Барозу да стане премиер, няма да може да го предоговори. Затова тези месеци сега са фатални”, заяви Борисов. По думите му - такъв е планът „Орешарски” - да вземеш заем и да го раздадеш. Бойко Борисов заяви още, че в момента приходните агенции не работят. „Както са тръгнали, ще взимат нов заем до края на година. Ако изтеглят още един заем, ще сринат валутния борд. Може и такъв да им е планът, както направиха по време на Виденов”, заяви Борисов. По думите му – спестените пари на българските граждани, фирми, търговските банки са над 80 млрд. лева и може целта да са точно тези пари. „Защо 23 години след революцията отново управляват децата на политбюро?”, попита Борисов. Той бе категоричен, че манипулацията за Костинбродската печатница е равносилна на държавен преврат, защото авторите й са лишили държавата от легитимно управление. „Когато си подавах оставката, излязох през главния вход на Народното събрание и се сбогувах с хората, а не като Орешарски през задния”, каза председателят на ПП ГЕРБ.

 

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев