ГЕРБ изрази желанието на народа и българските земеделци земята да остане национален ресурс

---
23.10.2013 / 11:31

Българската земя е национално богатство и тя трябва да остане в ръцете на гражданите. Това коментира на личната си Фейсбук-страница народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен и член на Комисията по земеделие и гори в НС Десислава Танева.

 

„От ГЕРБ успяхме! Защитихме достойно националните интереси на всички българи, като гласувахме в подкрепа на предложението за налагане на мораториум върху придобиването на право на собственост върху земя в България от чужденци и чуждестранни юридически лица до 1 януари 2020 г.! Убедена съм, че това беше очаквано не само от нашите симпатизанти, но и от всички българи. Макар, че имаше различно мнение в парламента от това на ГЕРБ за налагане на мораториум, все пак се радвам, че се прояви разум в ситуацията. Решението е в интерес на всички нас като граждани на България. Не бива да допускаме да се чувстваме гости в собствената си родина. А тези, които са подписали въпросната клауза в договора при присъединяване на България към ЕС, БСП и ДПС, дължат обяснение на всички вас защо са го направили”, казва Десислава Танева. Според нея, със своето гласуване в подкрепа на мораториума ГЕРБ изрази желанието на българите и българските земеделци земята да остане национален ресурс, а правителството и до ден днешен не е предприело постъпки за реализирането на желанието на българския народ.

 

Тя припомня, че ГЕРБ излезе с позиция по въпроса на 15 октомври, в която се изразява безпокойство от действията на правителството относно възможността на чуждестранни лица да закупуват земеделска земя в България от 2014 година:

 

„ПП ГЕРБ счита, че следва да се предприемат всички необходими действия този срок да бъде удължен и земеделската земя на България да остане в ръцете на нейните граждани. В последните години пазарът на земеделска земя отбеляза устойчив ръст, предвид и доходите от земеделска дейност. България има уникалния шанс да владее изключително плодородни земи и гражданите й, които ги обработват, да изхранват населението, изнасят продукция навън и генерират национален доход. Предвид ограничения ресурс на земеделската земя, всяко покачване на доходите от нея води до покачване на цените й. Не можем да се съгласим да допуснем на този пазар да „влязат” чуждестранни лица с несъизмеримо по-високи доходи от средните на българите и да ги поставят в положение на невъзможност на придобиване на национален ресурс, за който се грижи, опазва, обработва и произвежда храна. До изравняването на доходите ни със средните европейски доходи следва тази забрана да остане в сила. По Конституция земята е основно национално богатство и се ползва от особената закрила на държавата и обществото. И ако обществото чрез различните организации – на производители и на природозащитници - полага тази особена закрила, какво прави държавата в лицето на изпълнителната власт? Истината е, че макар и трудна, съществува процедура за удължаване на този срок и дълг на сегашното правителство с премиер Пламен Орешарски е да предприеме действия за реализирането й. В крайна сметка това е поправка на недалновидна и грешна политика на управляващите партии БСП, ДПС и Атака”, пише в позицията на ПП ГЕРБ.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев