Бойко Борисов: Крайно време е здравият разум да се прояви, да се направят избори и да не се допуска Атака да е съдник в държавата

---
24.10.2013 / 18:09

Моят апел е, че е крайно време здравият разум да се прояви, да се направят избори и да не се допуска „Атака”, с популистките й приказки, да е съдник в държавата, защото това е изключително опасно. Това заяви председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов в Брюксел. Той бе категоричен, че подведени от всеобщата лудост и от популизъм, 150 депутати на двете най-големи партии, гласуваха мораториума. „В същото време - 20 души от „Атака” си приписват успех.

 

Популизмът, който вкара „Атака” в парламента, това, че Станишев, Местан, обвързаха своето управление с тази партия, направи така, че всички да се подведем по всеобщата лудост. От „Атака” са гласували 20 души, 59 от БСП, и 91 от ГЕРБ, общо 150 души, за което, предполагам, нито лидерът на БСП, нито аз съм щастлив. И вчера на Станишев лично му казах: „Отървете се от „Атака”, да се направят предсрочни избори, и да се управлява държавата, по начина, по който е определил народът, но спазвайки, европейските правила", обясни председателят на ПП ГЕРБ.

 

По думите му парадоксът е в това, че излезе, че само ДПС спазва европейските правила, а това е партията, която, най-малко ги спазва. „Но, те могат спокойно да кажат: „Само ние защитихме“. В желанието си ние да уязвим БСП, БСП да ни уязвят нас, ние вкупом гласувахме нещо, докато здравият разум можеше да предпази държавата от всички страхове, които имат българите, и да го направим по европейски начин. Но, в желанието си да докажем, че сме повече от БСП, гласуваха 91 души, и самите БСП бламираха своето правителство. Близо 60 депутати, не 5, не 6, а 60", посочи Бойко Борисов.

 

Според председателят на ПП ГЕРБ вместо удължаването на мораториума, което е популистко, е можело да се направи както в много държави на Европейския съюз - да се въведат регулации и ограничителни мерки за купуването на земя. "Както в много държави на Европейския съюз, могат да се направят такива забранителни мерки, които да гарантират, и да няма никакъв страх в българите. Земеделската земя е земеделска и няма право да се преотрежда за град, за село, за обреден дом, за строителство, закон, тогава какъв е проблемът?", попита Борисов. По думите му и сега, ако си направи фирма, всеки може да дойде и да си купи земя в България, а най-големият собственик на земи в страната ни и сега е румънска компания.

Бойко Борисов подчерта, че спокойно можеше да стане така, че да се направят забрани и ограничения, така, както в много държави в Европейския съюз. "За ислямистки фондации, цял списък имат в ДАНС, кой не може и не трябва да закупува", посочи Бойко Борисов. Според него трябва да остане възможност за европейските граждани, които са проверени, за които се знае, че идват и инвестират и няма нищо лошо, защото те няма да я изнесат. Според Борисов, благодарение на „Атака”, се е изиграла много популистка игра, която народът е възприел буквално - че ако няма мораториум, ще дойдат какви ли не, и ще изкупят българската земя, което по принцип не може да се случи.

 

В Брюксел Бойко Борисов бе категоричен, че ще постави темата за кризата с бежанците в България на Срещата на върха на лидерите на Европейската Народна партия. „Обещал съм това на президента на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, с когото вчера разговаряхме по проблема на път за Брюксел. Тук са много от премиерите, които пряко са засегнати от бежанската вълна, включително и България. Надявам се това и в ПЕС да го приемат като решение и да поискаме две неща. Първо, да се подпомогне България финансово, като част от цялата система и отделно да се отделят пари, да се държат близко бежанците до населените си места в съседните им държави, за да могат да се върнат по домовете си. Дори и да я няма като дневен ред, аз ще я повдигна, защото съм поел този ангажимент и пред лидера на ПЕС", обясни Борисов.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев