Марин Кавръков присъства на откриване на изложбата "Метаморфози"

---
25.10.2013 / 17:23

18 майсторки на текстила представят „Метаморфози” в галерия „Димитър Добрович”. Изложбата бе открита в навечерието на празника на Сливен, и е подарък за всички жители и гости на града. Специален гост бе директорa на института- г-н Тошо Дончев. Събитието бе уважено от г-н Марин Кавръков координатор на структурите на ПП ГЕРБ-Сливен, ученици от художествена гимназия-гр. Сливен, г-жа Мариета Главчовска- директор на библиотека „Зора”, г-жа Галя Георгиева-директор на читалище „Зора”, г-жа Ваня Шишкова-директор на отдел „Култура” в общината и много любители на изкуството.

Г-жа Даниела Ненчева, директор на галерия „Добрович”, представи изложбата като пета поредна съвместна проява с Унгарски културен институт. Сътрудничеството с галерия „Добрович” започва през януари 2010 година, когато 124 икони от постоянната експозиция „Християнско изкуство” на галерия „Добрович” гостуват в град Печ, побратимен с град Сливен и избран за Европейска столица на културата за 2010 година. В отговор на инициативата, и в рамките на същия месец, в Сливен гостува изложба на известния унгарски художник Виктор Вазарели (1906-1997). През юни 2011 година Унгарски културен институт гостува с две изложби- „Плакатна самота” на Петер Поч и „Народно изкуство на област Зала”, а през юни 2012 година- с експозицията „Огнена магия”.

Изложбата е ползотворна и ще предизвика интерес именно в Сливен, който се слави като град на текстила, а има и текстилно училище, което е първо по рода си на Балканите. Текстилните пана са познати на всеки от старите скринове на българските баби.

Г-н Дончев говори за различните форми на „Метаморфози” като започна с най-голямата трансформация- Разпятието. В творбите са засегнати теми като времето, града, посланията, природните явления, пътувания-видими и невидими. Темите са вдъхновени от промените в нас и около нас-биологичните закони, сезоните, структура на градската среда и история на цивилизациите, времето, потока на живота, вечността на възкресението, светлината, хорските навици, религията, постройките, живота и смъртта. Изложбата в София е била съпровождана от уъркшопове, на които са присъствали всички творци от групата. Г-н Дончев се надява те да дойдат и в Сливен в близко бъдеще.

 

Изложбата може да бъде посетена до 20 ноември, съобщават от галерията.

Още снимки от новината

---
---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев