ГЕРБ сезира Комисията за защита на личните данни за използване от БСП на лични данни на 2 милиона граждани с предизборна цел

---
02.12.2013 / 12:57

От ГЕРБ депозирахме жалба до Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), с оглед изнесени в медиите факти и обстоятелства, че през предизборната кампания през 2009 г. са използвани лични данни на около 2 милиона български граждани, за да бъдат обект на агитация в предизборната кампания чрез телефонни обаждания. Това каза пред журналисти депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов след като заедно с колегите си Красимир Велчев и Димитър Главчев внесоха жалбата в комисията.

 

„Сезирали сме КЗЛД, защото смятаме, че ако тези факти и обстоятелства са достоверни, е нарушен член 5, ал. 1, т.2 от Закона за защита на личните данни, т.е. такива данни са обработвани с политическа цел и с оглед политическите убеждения на български граждани”, обясни Кирилов.

От ГЕРБ се позовават на няколко електронни информационни сайта – „Офнюз”, електронните издания на „Труд” и „24 часа”. Приложили сме общо 5 издания като източници в жалбата, уточни депутатът. Той допълни, че в публикациите се посочва, че „60К” АД е фирмата, която е трябвало да извърши агитационните телефонни обаждания.

 

„Нямаме собствени доказателства”, посочи Кирилов.

„Разчитаме комисията да извърши проверка относно достоверността на тези обстоятелства. Комисията е длъжна да извърши проверка. В случай, че се установят тези обстоятелства, би следвало да се констатира и кое е виновното лице – дали е възложителят, дали е изпълнителят или и двете лица заедно. Подчертаваме, че с оглед резултатите от тази проверка, имаме възможността да сезираме с конкретно събрани доказателства и съда”, заяви Кирилов.

През 2009 г. имаше сигнали за това, че на граждани се звъни по телефоните с цел агитация, каза още депутатът от ГЕРБ.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев