ГЕРБ-Сливен : Бюджетът на общината за 2014 г. е нереалистичен и неизпълним

04.12.2013 / 11:13

Както и очаквахме, проведеното на 2 декември така наречено обществено обсъждане на бюджета на община Сливен, не предизвика интерес нито сред гражданите, нито сред местните медии. Това е напълно естествено, тъй като по същество нямаше обществено обсъждане. На общинското мероприятие присъстваха основно общински служители. Защо се получава така?

Никога до сега в практиката на органите на местно самоуправление не е провеждано обществено обсъждане на най-важния финансов документ на общината без то да е предхождано от отчет за изпълнението на текущия бюджет. За първи път заради изменения в закон, приет от новата тройна коалиция – БСП, ДПС и Атака, общественото обсъждане на тези важни документи се изтегля четири месеца напред.

Така общинските кметове могат да се оправдаят, че нямат отчет за изпълнение на бюджета, тъй като финансовата година не е приключила. И още – че не могат да направят точен бюджет за следващата година, тъй като не е приет още републиканския бюджет. Питаме се тогава какво обществено обсъждане ще се прави, когато няма нито отчет за изпълнението, нито реален бъдещ бюджет.

Въпреки това, от предоставените ни от кмета и общинската администрация материали, могат да се направят следните изводи и коментари:

Бюджетът и тази година в своята цялост ще бъде нереален и неизпълним. Той носи същите недъзи на бюджет 2013 г. за които още в началото на тази година от ГЕРБ сигнализирахме. От изявления на местните власти става ясно, че до края на годината изпълнението на неданъчните приходи по Параграф 40, във връзка с продажба на общинско имущество, ще бъде едва 5-10 процента.

 

В новия бюджет по Параграф 40 са предвидени постъпления от 15 852 402 лв. Считаме, че няма промяна в икономическата ситуация както в страната ,така и в Сливен, за да очакваме отново такива големи приходи. Затова и следващата година планираните приходи едва ли ще надхвърлят 2,5 – 3 млн. лв.

 

Това означава, че всички предвидени разходи по капиталовата програма, социални, културни и други дейности, са просто само нереалистични обещания.

Очакванията на хората в община Сливен от новия бюджет отново няма да бъдат изпълнени. Това трябва да бъде ясно на всички и ние сме длъжни като отговорна политическа партия да го заявим.

 

В проекта за бюджет 2014 на община Сливен в частта за данъчни приходи са планирани с 59,4% повече приходи, което представлява 4 101 000 лв. преизпълнение. При положение, че ставките върху данък „недвижими имоти”, „придобиване на имущество” и „превозни средства” няма да се променят, е необяснимо от къде ще дойдат по-големи приходи. Обяснението на кмета и неговата администрация е, че това увеличение ще дойде от по-високата събираемост на недоборите (стари задължения). Тук въпросът е защо не се случи това през 2012-2013 г. и кое ни кара да вярваме, че ще се случи през 2014 г.

 

В заключение още от сега можем да предположим, че реалното изпълнение на бюджет 2014 г., в размер на 90 281 491 лв., ще бъде около 70 милиона. Разликата е чувствителна и представлява около 25 процента. Затова считаме, че бюджетът е нереален, популистки и не съответства на икономическите реалности в страната и община Сливен.

 

Позиция ГЕРБ-Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев