ДЕКЛАРАЦИЯ на ПГ на ПП ГЕРБ

---
15.01.2014 / 11:54

Откриваме новата сесия на 42-то НС и би трябвало да заявим перспективите на нашата работа в следващите месеци. Но в сегашната политическа ситуация това се оказва трудна задача. Времето от изборите през май миналата година до сега е едно от най-бурните в новата история на страната. Работата на българския парламент все още има една основна рамка – тази на железните заграждения и полицейските кордони. Тя буквално и символично разделя нас - народните избранници от българските граждани, по чиято воля ние се оказахме тук.

 

Тази „рамка“ се оказа дълбока разделителна линия между власт и народ. Каквото и да сочим днес като свършено през последните месеци, не можем да забравим, че то бе гласувано под съпровода на виковете за „оставка“ и „предсрочни избори“. 216 дни достъпът до сградата на НС се ограничава със заповед на председателя на 42 НС , което е знак за проблеми в демократичните отношения между управляващи и граждани .

 

Изходът от сградата – символ на демократичната държавност, се оказва още по труден и изглеждащ недостойно за всеки един депутат. Охраняваното извеждане на депутати от сградата на НС ни подсказва начина, по който този Парламент рано или късно ще напусне историята. Каквото и да сме свършили, колкото и да сме работили, то губи своя смисъл при липса на обществено доверие и уважение към нас и парламентарната институция. Дори и тези, които са мобилизирани в защита на правителството не се доверяват на Парламента.

 

Дами и господа, народни представители,

 

Труден е пътят напред, когато е ясно, че тези, които са ни избрали не желаят да продължаваме да работим за тях в този състав. Всяко гласуване се превръща в рубеж за управлението. Всяко решение е надиграване със случайността и остава спорно, защото не отговаря на волята на общественото мнозинство. Така не може и не трябва да се управлява държава с проблеми. Замрялата икономика, трупането на държавен дълг, стресът във важни системи като енергетиката и здравеопазването изискват силна воля, честност и прозрачност. Страната има нужда от стабилно и одобрявано правителство, което с ясен мандат и персонална отговорност да решава многобройните проблеми на страната и да очертава бъдещето. Вместо това ние имаме правителство , което ежедневно ни провокира да си задаваме въпроси, на които не получаваме отговори. Всеки ден се питаме :

 

КОЙ всъщност управлява държавата? Защото за всички е ясно, че премиерът и правителството нямат собствена воля за решения.

 

КАК и за КАКВО са се договорили БСП и ДПС и КАКВА е цената да ползват подкрепата на партия като Атака? Не знаем какви са условията на крепящите ги задкулисно личности, фактори и интереси. Не знаем и каква е цената за това, въпреки че няма съмнение, че ще я плащаме в бъдеще всички ние.

 

От 14-ти юни 2013-та до днес хората на улицата питат и до днес не са получили отговор на въпроса: КОЙ всъщност прави назначенията, които връщат на държавни позиции кадри, познати със спорни качества. За това не спираме да се чудим и КОЙ ще е следващият ръководен кадър на управляващите и подкрепящата ги партия, който ще стане клиент на Прокуратурата. И защо драстично неприемливото поведение на депутати от Атака, не се осъжда от БСП и ДПС?

 

Всичко това не може да бъде скрито от погледа на обществото. Рано или късно ще се стигне до естествената развръзка. И никакви заклинателни фрази за „ най-силното правителство“, за „успешната социална политика“ на петте лева надбавки, за „изпълнените на 90% предизборни обещания“ ще предотвратят това. Защото в отговор на комунистическото разбиране, че може да се управлява вечно с химери и лъжи, българите се научиха да изискват честност.

 

За това ние от ПГ на ГЕРБ казваме честно, че икономиката ни замира, инвестициите критично намаляват, безработицата се увеличава, доходите са замръзнали, а дълговете, които днес прави БСП се трупат на гърба на нас и децата ни. Какво друго е административно командното решение за намаляване цената на тока? То е прах в очите на тези, които утре ще го плащат на двойно по-висока цена .

 

Какво е отложеното за 2015 година възстановяване на данъците на най-ниските доходи ? Няма друго обяснение освен съзнателно поставяне на мини пред следващото управление.

 

Решенията на тези проблеми не могат да бъдат магически, но трябва да гарантират устойчивото развитие напред. За това най –важната ни задача като опозиция и през тази сесия ще бъде да не допуснем финансовата дестабилизация на държавата и трупането на нови дългове. Политиката на безразборно харчене на управляващите не е социална политика, а покупка на избиратели. За това ще продължим да й се противопоставяме.

 

Заедно с финансовата стабилност, разширяването на демократизацията също е важен за нас въпрос. Ще следим с внимание обсъждането и приемането на новите изборни правила. Очевидно за нас е, че целта на предложения от БСП проект е да създаде инструментариум за манипулация и контрол на изборния резултат. Нашата позиция е, че са необходими само промени, които да съответстват на духа и смисъла на гражданските искания, да гарантират честен изборен процес и по- добра възможност за участие на гражданските организации в него. Открито заявяваме, че ще алармираме, ако промените следват тясно партийните интереси на БСП и ДПС, така както се случи преди 5 години.

 

Определяме като особено важно и обсъждането на проекта за нов НК. Първите коментари на НПО и медии по него показват, че предстоят трудни дискусии. Призоваваме да се даде възможност за широк и задълбочен дебат.

 

Но най-важното в парламентарната дейност трябва да бъдат решенията, които ще гарантират на гражданите подобрения в три основни сфери – заетост и трудов пазар, образование и здравеопазване. За това ПГ на ГЕРБ ще работи по следните основни приоритети:

 

На първо място: приемането на законодателство, което да развива трудовия пазар и да помага за намаляване на безработицата и повишаване шансовете на българите да намират работа

 

Ще настояваме за разглеждане промените в Закона за професионалното образование и обучение за въвеждането на дуалното образование, за да се осигури намаляване на младежката безработица, по-добра връзка между образованието и пазара на труда и квалифицирана работна ръка за бизнеса.

 

Ще изискваме разглеждане на внесените от нас промени в Кодекса на труда, за да се регламентират стажантските договори като специален вид трудови договори и за гарантиране на минимално им заплащане.

 

Ще работим и настояваме за приемането на: Закон за Доброволчеството, Изменения в Закона за насърчаване на заетостта, Закон за изменение и допълнение за интеграция и хората с увреждания, Промени в Закона за здравословни и безопасни условия на труд.

 

Друг наш важен приоритет остава образованието. За това още от началото на парламентарната сесия ще внесем предложенията за промени в образователните закони, които да гарантират по-добро качество на образованието, така както го започнахме през нашия мандат. Ще настояваме за приемането на Закона за предучилищното и училищното образование, който по предложение на ПГ на ГЕРБ е включен в седмичната ни програма. Определяме като наложителни за приемане и измененията в Закона за професионалното образование и обучение.

 

Трети наш приоритет ще е здравното законодателство. За това ще подкрепим реализация на реформи в сектора само след постигането на обществен и политически консенсус по тях.

 

Ще изискваме ясна позиция и представяне на концепция за здравно-осигурителния модел, болнична помощ, лекарствена политика и утвърждаването на дългосрочна държавна политика за човешките ресурси за осигуряване кадри според регионалните потребности.

 

Ще предложим промени в законите за съсловните организации с цел ясно дефиниране на отговорностите, които имат отношение към качеството на здравните услуги. Предлагаме и приемане на Закон за правата и задълженията на пациента и разработване на система за регистриране и докладване на медицински грешки и включването им в регистър.

 

Ще настояваме също Националната здравна стратегия и всички програмни документи, чертаещи развитието на сектор „Здравеопазване“ и визията за финансиране със средства на ЕС да бъдат обсъдени публично и открито и да отговарят на националните приоритети.

 

Дами и господа народни представители,

 

Кратката и драматична съдба на 42-то НС показа, че няма политически и партиен успех, там където липсва обществена подкрепа. Изминалите месеци ще останат с примерите за това какъв НЕ трябва да бъде българският парламентаризъм. Видяхме това както в пленарната зала, така и извън нея. За това призовавам всички в името на националното ни достойнство пред гражданите и европейските ни партньори да осъдим непристойното поведение на лидера и депутатите на Атака с ясна и категорична позиция и да се разграничим от него, независимо от политическите ни и партийни интереси.

 

ПГ на ГЕРБ ще работи активно и национално отговорно и през тази парламентарна сесия. Искам да уверя нашите избиратели и българските граждани, че това не означава отказ от основното ни политическо искане за възможно най-бърза ОСТАВКА на правителството и провеждане на нови парламентарни избори.

 

Това е най-демократичният и единствен начин да бъде даден шанс за ново представителство и стабилно управление, което да ни изведе от днешната тежка икономическа и политическа ситуация.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев