Бойко Борисов: Какъв е критерият да бъде подслушван Цветанов, а фамилията Станишеви и ДПС не?

---
30.01.2014 / 14:47

Питам и приемам, че Цветанов правилно е подслушван. Ако се окаже, че не е подслушван Местан през това време, какъв им е критерият? Когато фамилията Станишеви връща пари в Брюксел, видно е далавера, иначе те няма да ги върнат парите, нали? Ако се окаже, че те не са подслушвани, какъв им е бил критерият за зам.-председателя на ГЕРБ? Това заяви пред журналисти в кулоарите на Народното събрание председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, по повод скандалните разкрития, че заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е бил обект на прилагане на специални разузнавателни средства. „Приемаме, че съгласно закона, определени служби и прокуратура са решили да направят подобно подслушване и проследяване. Първо ме интересува какъв е критерият това да се направи. Интересуват ме мотивите, защото документите по това дело са си в МВР. Нито може да се изнесат, нито може да се променят. Защо се избра да се подслушват зам.-председателя на опозиционната партия? Защо през това време, Местан, Цонев непрекъснато говорят, че ще излизат записи? И сега се опитват да се скрият, че видите ли, това било тяхна хипотеза. Не, не е тяхна хипотеза. Техният втори човек Христо Бисеров, зам.-председателя на ДПС и зам.-председател на парламента го уличиха в крупни кражби и злоупотреби“, посочи Борисов. По думите му от всичките им изказвания, ден-два след това се разбира, че всъщност те знаят неща, които не би трябвало да знаят. „Местан, Станишев и компания… Те не би трябвало да ги знаят, защото съм ги говорил само с Цветан Цветанов. Като например, разказвал съм му разговори, които съм водил в Европейската народна партия, с премиери, с председатели, с евродепутати. Още по-лошо, аз много тежко му се карам по телефона. И изведнъж вчера Местан казва, че ще го пускам по бобслея. От къде знае? От къде знае той, че го пускам по бобслея? Кой търча с флашките и записите, да информира Местан, че Бисеров е тежко обвинен? Как за една нощ той стана от зам.-председател на парламента и зам.-председател на ДПС, гражданина Бисеров? Кой знае моите разговори с Цветанов и защо?“, попита председателят на ГЕРБ.

 

Бойко Борисов обясни и защо искането за подслушване на Цветан Цветанов е прекратено на 22 януари. „Защото на 19 януари в предаването „Всяка неделя“ аз многократно, за пореден път обясних, как излизат флашките в жълтите вестници и публикациите. Аз и там, а и в Пловдив, когато откривахме детската градина, им казах какво ще следва. А то е: Тези хора, изобщо не са си мислили, че Цветанов ще се обажда на някой, да му дава оказания по дадено дело. Те са търсили нашите разговори. Те са търсили разговорите в партията. Те са търсили изпреварващата информация за стратегията и тактиката, която опозицията провежда“, категоричен бе Борисов. Пред журналистите той напомни, че след подобни скандали в Англия се оттегли един от най-големите медийни магнати и закриха вестник на 160 години, а в САЩ след аферата Уотъргейт падна президентът. „Така че аз твърдя, и ще ръкопляскам, ако Цветанов е подслушван законно. Но ако се окаже, че „фамилията“, ДПС, след тези тежки нарушения, които направиха, не са подслушвани, ще го считам на политическа поръчка“, подчерта председателят на ГЕРБ.

 

„Ако нашите разговори придобият публичност, ще считам, че тези, които са поръчали подслушването, са пряко ангажирани не със своето разследване, не със своята роля и задачи по Конституция, а че са се включили вече в политическата борба, която е дело на политиците. Това е най-тежкото престъпление в една демократична държава, да се подслушва опозицията“, заяви Бойко Борисов. Според него, ако са си търсили повод, за да могат да разберат какво мисли ръководството на ГЕРБ, скандалът е грандиозен. „Не само правителството, но и много други хора трябва да си подадат оставките“, призова Бойко Борисов.

 

„Аз имам съмнения, че са ползвали някое подобно мероприятие и за мен самия. Особено когато най-много му се накарах на Цветанов, на другия ден чух, че съм го пуснал по бобслея. Явно те нощес са ходили да докладват, през нощта, защото аз му се накарах към 10… От къде на къде някой ще слуша какви указания давам аз на партията?“, изрази възмущението си председателят на ГЕРБ.

 

Бойко Борисов припомни, че Писанчев и Йовчев бяха замесени в аферата „Галерия“, и не случайно вчера изпаднаха в такъв стрес, когато стана ясно, че ГЕРБ ще иска вот на недоверие точно по темата „сигурност“. „Това е голям провал на това правителство. Голям Провал! Това е тежък провал в националната сигурност. И в същото време вчера се взима решение за 3 милиарда. Вчера се връщат пари на Европейската комисия от „фамилията“. И за да се избегне това, да не се говори по тази тема, започват да пишат разни глупости. Считам, че е неприкосновено правото на всеки човек да има свой личен живот, политиците да си контролират партията, така, както намерят за добре. И това не е работа на службите. Те трябва да пазят сигурността на хората, от битова престъпност до терористичен акт. Това им е работата. Политиката е за политиците“, подчерта Бойко Борисов. По думите му, за да не си измислят, защитата на Цветанов ще изиска да бъдат свалени записите от разговорите. „Искаме да не стане точно като със записа с Мишо Бирата, защото той е унищожен, ако го е имало. От нашите разговори сега могат да манипулират каквито искат разговори, да ги направят по какъвто искат начин. Затова държим те да ги изпишат, да видим какво престъпно е имало и какво са научили. Първо ги слушат тези на акаунта – все хора на Станишев и Местан, оттам тичат, докладват на началниците си, оттам докладват по едната линия на прокуратурата, по другата бягат горе, на сарая и почват там да докладват. Изведнъж хората, които се боря и искам да сваля законно от власт, знаят всичко, което ние планираме”, посочи Бойко Борисов.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев