Бойко Борисов: Управляващите са задлъжнели с 4,4 млрд. лв., които ще платят с лихвите. През 2015 година ще дойде катастрофата в България

---
02.02.2014 / 22:35

„Здравеопазването, строителството, социалната политика, образованието и други сектори ще бъдат засегнати, заради неправилното финансово управление на България и ще дойде катастрофа още през 2015 година“. Това заяви председателят на ПП ГЕРБ на пресконференция в централата на партията. „Управляващите са задлъжнели с 4,4 милиарда лева, които ще платят с лихвите”, допълни Борисов. По думите му, кабинетът на Пламен Орешарски има единствен плюс при изпълнение на договорите от предишното управление, като в тази сфера са продължили жп линиите, които ГЕРБ програмира, финансира и проектира, Шумен – Белокопитово, северната тангента, която ГЕРБ предплати, и лотовете от автомагистрала "Марица", които ГЕРБ остави на чакъл” и няма никакви други капиталови разходи.

 

„Това означава, че те не заделят такова финансиране и в следващите години няма да се строи нищо“, подчерта Борисов. Според него, сегашните управляващи целенасочено отклоняват вниманието на политиците и гражданите от важните проблеми, които се случват в държавата. „Но няма да им мине този номер – всеки ден те тухла по тухла разграждат тази държава, и стена по стена бутат от това, което ние сме строили. През 2015 година те ще се усетят, защото лихвите по сегашния дълг са още 3 милиарда лева – всеки ден на това правителство е катастрофа“, коментира Борисов.

 

По думите му, ако правителството остане, този бюджет няма да издържи и ще го актуализират с нов дълг и държавата ще катастрофира и те ще са участници в тази катастрофа. „Не ме интересува битовата драма на БСП – ще се изключват или не, нито пък ме интересува, какво казва Орешарски. Така, както ми остави държавата с половин милиард задължения и сега има половин милиард задължения“, допълни Борисов. Той подчерта, че приходните агенции не са събрали необходимите приходи. „Не ме интересува тази драма, която си разиграват в БСП - как ще завърши, защото излъганите депутати ще отидат в ПЕС, на парламентарните избори ще направят коалиция с БСП, АБВ и други. Те искат разочарованите от Станишев да остават в център ляво“, посочи Борисов и допълни, че ГЕРБ и гражданите са принудени да слушат за устава на БСП – дали ще изключат членовете на АБВ, или не, или ще ги лишат от значими постове. „Пламен Орешарски в свое интервю каза, че винаги е разбирал, че новият кабинет трябва да продължи добрите практики на предишния кабинет. После казва, че не са продължили нито един разписан договор“, посочи Борисов.

 

“Орешарски да обясни защо спира електронното правителство и защо е изпаднал в изолация, че няма кой да му каже „добър ден“. Около 500 милиона лева струва електронното правителство – да изтегли дълг 500 милиона лева и да започне незабавно да прави електронно правителство. Ако е малко експерт, и аз ще накарам всички тук да ръкопляскаме на експерта, икономиста Орешарски. А той ми казва – 2020 година – това е нелепо”, допълни Борисов. Той призова Орешарски да каже какви връзки и мостове е направил с Китай и да обясни какви инвестиции ще докара от Китай.

 

Председателят на ГЕРБ заяви, че не знае кое е по-важно от това финансите на българина да бъдат защитени. „Все едно от името на всяко семейство правителството взема заеми, които да ги похарчат някъде си, където не се знае, например 200 милиона лева за „Южен поток” – не се знае ще го има или няма да го има, не се знае, какво ЕК ще се договори с Русия, но те вече са дали парите. Всичките им обещания: ще вдигнем пенсии, ще вдигнем заплати, това, което дават, те всъщност не са го изработили, не са го събрали, не са преборили контрабандата, данъчните измами, не са направили по-работеща икономика. Те вземат заеми и залъгват хората – това е истината”, каза още Борисов.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев