ГЕРБ внася предложения за промени в Изборния кодекс

---
03.02.2014 / 17:11

Предложенията на ГЕРБ за Изборния кодекс са готови и ще бъдат внесени в парламента. Това каза зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева на пресконференция. ,,Нашите предложения за Изборния кодекс са в две групи. Категорично сме решени, до край да отстояваме исканията си‘‘, коментира Цачева. Тя отхвърли съмненията, че с искането на президента на републиката за провеждането на общонационален референдум за изборите се цели саботирането на работата по приемането на нов Изборен кодекс. Цачева поясни, че и сега действащата Конституция не забранява задължителното гласуване, както и електронното. ,,Управляващите изпитват страх от предложените от нас промени в кодекса, защото в този случай не твърдите ядра на определени партии ще определят вота“, коментира народният представител. По думите и, ако нещо затрудни промяната на ИК, това няма да е ГЕРБ, а ще е несъответствието и дълбоките противоречия между Коалиция за България и ДПС.

 

Заместник-председателят на ГЕРБ даде пример за разногласията между двете управляващи партии, като посочи, че ДПС категорично не подкрепят отмяната на плоския данък. „Когато жителите очакват рестарта на АЕЦ "Белене", и се надяват това да се случи по времето на това правителство, Йордан Цонев заявява, че това няма да се случи, категорично”, отбеляза Цачева.

 

,,В проектът за Изборен кодекс няма мажоритарен вот, затова ние внасяме предложение за 31 многомандатни избирателни района‘‘, заяви народният представител от ГЕРБ Красимир Ципов. Той посочи, че съставът на ЦИК е много важен, затова искаме възможността - най-голямата парламентарна партия да избере председател на комисията. Според него, това е единственият начин управляващата партия да се покаже, че се е съобразила с изборите от предходната година.

 

„Предлагаме електронното гласуване да се извършва от българските граждани в чужбина. Правото на вот ще може да бъде упражнено в сайта на ЦИК, чрез въвеждане на четиринадесет цифрен секретен код и въвеждане на ЕГН като парола“, обясни народният представител Десислава Атанасова. По думите и Манолова, вместо да критикува интернет гласуването, по добре да обърне внимание на машинното гласуване, където е много по-голяма вероятността за машинация на вота. Гласуването чрез машини и е равна на гласуването с бюлетини, коментира Атанасова.

 

„Ако Кодексът бъде приет по начин, по който е гласуван на първо четене. Там има текстове, които ни притесняват, и не е невъзможно да сезираме на Конституционния съд. Но ние ще се явим на избори и по така приет кодекс”, категорична бе Цецка Цачева. Относно избора за главен съдебен инспектор, Цачева коментира, че ГЕРБ ще подкрепи фигура, издигната от съсловията, които имат отношение по тази тема - Съюзът на съдиите и неправителствени организации.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев