Жозеф Дол и Мария Габриел: Предотвратяването на насилието срещу жените е предизвикателство за всички

---
07.03.2014 / 11:57

Международният ден на жената е преди всичко ден, който да ни напомни за усилията и инициативите, които трябва да се предприемат всеки ден за постигане на равенство между половете. Това заявиха Жозеф Дол, председател на ЕНП и председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и българският евродепутат Мария Габриел, говорител на ЕНП в Комисията по правата на жените и равенството между половете в ЕП в навечерието на Международния ден на жената.

 

„Наложително е да се сложи край на насилието срещу жени. То е още по-сериозен бич, защото приема различни форми и засяга всички държави-членки. Международният ден на жената през 2014 г. е посветен на този феномен и Групата на ЕНП подчертава ключовата роля на превенцията, по-специално чрез информационни кампании”, заявиха те.

 

Според Мария Габриел друго голямо предизвикателство в Европейския съюз е засилването на участието на жените на пазара на труда, както и равното третиране.

 

„Равно заплащане за равен труд: този принцип е особено важен в настоящите трудни времена на икономическа криза, която подчертава неравенствата. От една страна, трябва да насърчим участието на жените в традиционно доминираните от мъже сектори, включително в новия технологичен сектор. От друга страна, трябва да предоставим нови решения за съвместяване на професионалния и семейния живот и за жените, и за мъжете”, подчерта Мария Габриел.

 

Тя отбеляза и друго предизвикателство, което е част от приоритетите и на Групата на ЕНП - участието на жените във вземането на икономически и политически решения.

 

„Жените все още представляват само 16,6% от директорите без изпълнителни функции на някои видове дружества. Това е неприемливо и ние трябва да продължаваме да работим по предложението за директива. Що се отнася до участието на жените във вземането на политически решения, политическите партии имат ключова роля”, заяви в заключение Мария Габриел.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев