Десислава Танева: Изключително легитимно и без усилие събрахме 12 хиляди подписа за референдум за изборните правила

---
10.03.2014 / 18:51

„Искрено се надявам, че политическата безотговорност и безогледно партизираното държавническо управление ще отстъпят пред категоричната обществена нагласа и очакване да се проведе референдум и народът да реши какво да бъде гласуването, така че да има легитимна представителност в законодателния ни орган и в местните власти, които избира народът”. Това коментира в интервю за Радио Сливен Нет народният представител от ГЕРБ Десислава Танева, областен лидер на партията, за предложения от държавния глава референдум. „Очевидно народът живее с усещането за липса на такава легитимна представителност на органите за управление, което обяснява изключителното ниското доверие към парламента и изпълнителна власт - рекордно ниско в цялата история на демократична България”, коментира още Танева.

 

„Искам да напомня, че по време на управлението на ГЕРБ, това беше първата политическа сила, провела първи демократичен референдум след промените през 1989 г. и то по искане на нашия основен политически опонент БСП. Направи се подписка, с която ГЕРБ се съобрази и проведе такъв референдум. Да не говорим, че управляващите след това се отметнаха от обещанията си за Белене. Когато една партия има управленски мандат, следва първо да разсъждава държавнически. Сега и БСП, и ДПС разсъждават първо партийно, корпоративно и за удовлетворяване на различни интереси, и за държавнически интереси не остана място”, категорична е Танева.

Съмненията за нелегитимност на подписката, според нея идват „със сигурност от самата пристрастност на организацията /Институт за модерна политика/ към управляващите, като тя припомни, че част от хората в института са били в коалиция и с двете сили и са управлявали заедно. „Ние очаквахме атака за легитимността, защото след като инициативният комитет обяви подписка за референдум и ГЕРБ официално каза, че ще организира събиране на подписи, започнаха да се мислят опорните точки против тази подписка. ГЕРБ организира подписката за кратък период от време, което показа едно добро здраве на самите партийни организации, което също изключително подразни управляващите. Мога да кажа за Сливен – събрахме близо 12 хиляди подписа за 2-3 седмици. Изключително легитимно и най вече - без усилие. Т.е. хората наистина искат въвеждане на задължително гласуване, което е най-важното искане в подписката. Ние събрахме тези 12 хиляди подписа чрез офисите и организацията ни, а гласувалите на последните парламентарни избори бяха 17 хиляди и затова се подразниха управляващите”, заключи по темата народният представител от ГЕРБ Десислава Танева.

 

Припомняме, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че е предал на инициативния комитет над 500 000 подписа в подкрепа на референдум за изборните правила, събрани от партията. Ако проверка установи, че подписите са валидни, до три месеца Народното събрание трябва да насрочи референдум. Борисов написа във Фейсбук профила си: "До мен достигна информация, че се готвят провокации с подписката за референдума. Затова, за всеки случай, ще съберем повече от необходимите подписи."

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев