Десислава Танева: Цената на тока не може да се поддържа изкуствено на определени нива по политическа принуда

---
19.03.2014 / 12:26

Политиката на настоящото правителство е най-недалновидната в стратегически план и най-успешната в краткосрочен план. Това заяви в интервю за Канал 6 народният представител от ГЕРБ-Сливен и член на Парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева. Според нея няма дългосрочна визия до какво ще доведат взетите днес решения, като визира ситуацията с ЕРП-та, които в момента са притиснати с всякакви инструменти на държавна принуда. По думите й, причината за сегашното положение е, че решенията на правителството, взети в сектор енергетика доведоха до изключително голямо задлъжняване на НЕК.

 

„Токът не може изкуствено да се поддържа на определени нива по политическа принуда. ЕРП-та започнаха да отправят искания за увеличаване на тока и това е ответната реакция на държавата. Когато решенията не почиват на икономическа логика, в дългосрочен план последствията винаги са по-лоши. В краткосрочен план ще се обере дивидент за два-три месеца. Управляващите не искат да допуснат вдигане на тока, за да не се повторят февруарските събития. Да не говорим, че трябва да се работи за увеличаване на доходите и либерализация на енергийни я пазар. Основното правило е, че търсенето и предлагането определят цената и това би довело до пазарна цена, която не се определя от монополите. Тази драма с енергоносителите на практика е драма за влиянието на монополното положение на доставчика, независимо кой е той”, допълни Танева.

 

В предаването „Акценти” народният представител коментира и липсата на инвеститорски интерес към Сливен и областта. Според нея местната власт не създава условия, които да привличат инвеститорите:„На практика няма политики за бизнеса. В местен план липсват комплекс от условия, които да ни направят атрактивни. Отчитаме и факта от влиянието на кризата. Фактите сочат, че през последната една година нито един инвеститор не е дошъл в България. За Сливен този процес започна по-рано, може би още с митичния воден цикъл. Местната ни политика очевидно е негостоприемна за предприемачи, които влизат в нови райони”.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев