ГЕРБ предлага мерки, чрез които държавата да получи 500 милиона лева допълнителни приходи в енергетиката

---
18.03.2014 / 19:31

ГЕРБ няма да коментира ситуацията в енергетиката, а предлага три мерки за излизане от нея. Чрез прилагането им държавата може да получи около 500 милиона лева допълнителни приходи. Това обяви на пресконференция народният представител от ГЕРБ Делян Добрев. „Първото, което предлагаме е да се възстановят дадените 193 милиона лева за „Южен поток“ - България и по най - бързия начин да се върнат в НЕК. Като втора мярка управляващите трябва да започнат да продават гаранциите за произход на производство на зелена енергия. По този начин може да бъде осигурен допълнителен ресурс в размер на 150 милиона лева. Третата мярка, която предлагаме, е за цената за пренос и износ на електроенергия. Цената за пренос на износителите бе намалена от 34 лв. на 6 лв. с мотива, че ще се увеличи износа на ел. енергия в България. Ако таксата бъде върната на 26 лв. ще се получат допълнително е над 100 млн. лв“, посочи Добрев. Той поясни, че тези мерки нямат никакво отношение към крайната цена на електроенергията. Добрев обясни, че в дългосрочен план само тези мерки няма да бъдат достатъчни, защото дефицитът в енергетиката е над 1 милиард лева. Народният представител заяви, че ГЕРБ отново ще предложи на парламента състава на ДКЕВР да бъде избиран с две трети от депутатите. По думите на Добрев, НЕК се намира в катастрофална ликвидна криза.

 

Според водачът на евролистата на ГЕРБ Томислав Дончев, политиката в енергийната система ще доведе до трупане на дефицит вътре в системата, който ще избие отнякъде. „Отново се вкарва в оборот терминът национализация. Когато си министър, трябва много да внимаваш какво правиш и говориш“, коментира Дончев. Той попита какви инвеститори ще дойдат в държава, в която се говори за национализация. Ако някой иска да национализира ЕРП-тата да отговори, на първо място от къде ще вземе няколко милиарда. Отнемането на лиценза не променя собствеността на мрежата. „Имаме разнообразяване от опорни точки, от нови виновни. Разбрах, че имаме пряка отговорност за липсващите инвестиции, за безработицата. Сега виновни са ЕРП-тата и зелената мафия“, отчете Дончев.

 

Народният представител от ГЕРБ посочи, че към края на 2013 г. 103 милиона лева са реализираните приходи от продажба на квоти с емисии на парникови газове. „В края на 2014 г. заложените приходи в бюджета възлизат на 120 милиона лева, които включват проведените вече предварителни търгове по европейската схема за търговия с емисии през 2012 г. Предвидените приходи за 2015 г. възлизат на 135 милиона лева. До този момент, са реализирани два трансфера от бюджета на Министерството на околната среда и водите към Министерство на икономиката и енергетиката“, обясни Василева. Тя поясни, че това е инструментът, който правителството ползва, за да субсидира сметките за ток по наши изчисления, възлизащи на не повече от 1 лев икономия. Ивелина Василева припомни, че когато се дебатираше бюджета ГЕРБ предложи тези средства да се заделят, за да се подпомогнат социално-слабите семейства, чрез предоставянето на допълнителни енергийни помощи. Така би имало реална полза за семействата, а не както сега-тези пари да потъват в една бездънна яма.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев