Томислав Дончев: Най-голямата опасност е демокрацията да бъде купена, хората трябва активно да гласуват

---
18.05.2014 / 16:12

„Важно е да се гласува на 25 май, защото така пада тежестта на купения вот. Платената демокрация е като бърз кредит – винаги се връща двойно и тройно. Най-голямата заплаха в момента, освен управленските безобразния на правителството, е демокрацията да бъде купена. Ако това се случи - приключваме с всичко, с България и Европа. Убеден съм, че българските граждани ще издържат този тест и ще изберат правилния път”. Това заяви водачът на листата на ГЕРБ за предстоящите евроизбори Томислав Дончев по време на посещението си Бургас. Той се срещна с жители на морския град в откритата приемна на партията до Часовника. Томислав Дончев бе придружаван от кандидата за евродепутат Ева Паунова и народния представител от ГЕРБ Ивелина Василева. Водачът на листата се срещна и с кмета на Бургас Димитър Николов.

 

Томислав Дончев категорично заяви, че залогът на предстоящите избори е голям - дали България ще успее категорично да формулира алтернатива на това, което се случва и да покаже състоянието на гражданското общество. Той коментира, че очаква силна подкрепа на изборите на 25 май от местата, където ГЕРБ като политическа сила е доказала какво може, но и от смесените като население райони на страната.

 

„Минахме през над 100 града и населени места, срещнах се с десетки хиляди българи, разговаряхме, задаваха ми въпроси. Този директен контакт с гражданите не може да се замени с нищо друго. Най-често задаваният въпрос по време на кампанията е „Докога?” Има места в България, които категорично не са в Европа и тук не говорим за инфраструктура, доходи или безработица. Има места, където ако мислиш различно от някой ръководител на държавно ведомство, можеш да имаш сериозен проблем, роднините ти да останат без работа. Има места, където има страх и хората не смеят да кажат какво мислят, което е абсолютно недопустимо. Този страх трябва да бъде изгонен, не може държава-членка на ЕС в 21 век да е в подобна ситуацията. При срещите ни, хората се интересуват от земеделски субсидии, оперативни програми, но преобладават националните теми”, сподели Томислав Дончев.

 

Той коментира и актуалната тема за спрените плащания за проекти по ОП „Околна среда” и нанесените финансови корекции в много общини.

 

"Вече 10 дни наши народни представители и кметове на общини чакаме за среща с премиера Орешарски по този въпрос, такава няма. Какво се случва в МОСВ – министъра е в отпуск, защото прави кампания. По ОП "Околна среда" плащания не се обслужват от края на миналата година, но по-страшното е че МОСВ не плаща на българските общини от февруари месец и повечето проекти са пред спиране. Още по-страшното е, че министерството и управляващият орган се опитаха да излязат от ситуацията по най-безумния начин, като прехвърлиха дефектите на управляващия орган върху бенефициентите. Има наложени безсмилени и незаконосъобразни финансови корекции на български общини случайно или нарочно, управлявани от кметове на ГЕРБ, в това число и община Бургас", посочи Дончев.

 

Той посочи още, че фонд „Флаг”, който даваше нисколихвени кредити за мостово финансиране от преди 2 седмици спря плащания по всички проекти по ОП "Околна среда". Томислав Дончев допълни, че става дума за проекти в сектор „Води” и сектор „Отпадъци, където ситуацията е най-драматична. "Когато един такъв проект е спрян, държавата дължи обратно парите на Брюксел и в същето време България е в наказателна процедура заради отпадъците. Общините изпълняват делегиран от държавата ангажимент да изграждат системи за управление на отпадъците", каза още кандидатът за евродепутат.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев