Д. Танева: Близо 400 млн. лева са невъзстановени на бюджета от разплащанията по общинските мерки по ПРСР

---
05.06.2014 / 11:09

Искам да попитам управляващите: приоритет ли е земеделието? Кризата в земеделието потенциално засяга най-много бенефициенти земеделски производители. Близо 400 милиона лева вече шести месец стоят невъзстановени на държавния бюджет от разплащанията по общинските мерки в края на 2013 г. Това каза на брифинг в парламента народният представител от ПГ на ГЕРБ Десислава Танева. „В края на май се оказа, че Европейската сметна палата е инициирала проверка на тези разплащания и развръзката предстои. България е единствената страна-членка на ЕС, която няма представена в Брюксел пълна Програма за развитие на селските райони за новия програмен период. Тази, която бе презентирана на сектора преди 2-3 месеца, получи категорично неодобрение от всяка от реалните земеделски браншови организации. Тази програма бе бюджетирана по начин, по който бяха увеличени бюджетите за всички обслужващи звена на земеделието – като техническа помощ, консултантски и обучения, а бяха намалени средствата за реалните земеделски производители и инвестиции в техните стопанства. Надяваме се, че анонсът на министъра, че ще бъде представена променена програма, ще се изпълни”, заяви Танева.

 

„Все още няма възложен договор на изпълнител за изготвяне на екологична оценка за новата Програма за развитие на селските райони. Цялото това забавяне и последващи процедури говорят, че сме пред риска да се повтори закъснението от близо 2 години на предходния програмен период”, посочи депутатът.

„От 16 октомври няма сертифициращ орган, няма нова процедура, обявена за това. Това поставя под риск един ден всички разплатени средства по програмата след 16 октомври миналата година. Надявам се, кризата в управлението да накара управляващите да имат чуваемост към проблемите и това, как трябва да се управлява”, подчерта Десислава Танева.

 

Депутатът от ГЕРБ Ивелина Василева добави, че е твърде вероятно да последват масирани финансови корекции, както и да няма разплащания. Депутатът от ГЕРБ Лиляна Павлова каза: „Основата на липса на доверие е и драмата по „Южен поток” и неспазването на законодателството за обществени поръчки за „Южен поток”.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев