Десислава Танева: Блокирани са всички средства на земеделските производители за подпомагане

Десислава Танева
10.07.2014 / 19:15

От 9 юли следобед са блокирани всички средства на земеделските производители за подпомагане, съобщи народният представител от ГЕРБ Десислава Танева на брифинг в парламента. "Вчера следобед станахме свидетели на безпрецедентен скандал в управлението на земеделския сектор и по-точно на фонд "Земеделие" с подаването на оставка на членовете на УС в знак на несъгласие изпълнителният директор и неговият екип да подадат оставки след множество неблагополучия в работата на фонда, поясни тя.

Танева подчерта, че изцяло е блокирана работата на фонд "Земеделие" и то в момент, който е най-важен за страната за определяне на национални политики и вземане на решения за тях по прилагането на директни плащания. Крайният срок е 1 август, а такова решение все още няма, каза Танева. "Програмата за развитие на селските райони" не е одобрена единодушно от земеделския сектор. "Беше обещано, че ще има промени, но все още не е изпратена за одобрение от Брюксел. Както в първия програмен период, когато започнахме със скандал и близо 2-годишно закъснение ще завършим този програмен период със същото политическо управление на БСП и ДПС също със скандал, който ще предизвика отново забавяне на новата Програма за развитие на селските райони вероятно със същия срок", смята Танева.

"Рискът от загуба на средства само за 2014 г. може да достигне 500 милиона – и то при оптимистичен вариант, че компенсаторните плащания по втора ос в края на годината ще могат да бъдат платени, ако някой най-после понесе политическата отговорност, подаде оставката, която му искат всички в сектора и се намерят нормални хора да управляват", каза още тя.

"Управляващите са едно природно бедствие, което доведе до апокалипсис в системата на еврофондовете. Имаме 3 милиарда, които са под риск. Те са от европейската солидарност и не могат да достигнат до българските граждани, до българския бизнес, благодарение на безхаберието, некомпетентността и абсолютното своеволие в управлението на еврофондовете". Това заяви от своя страна народният представител от ГЕРБ и бивш министър на регионалното развитие Лиляна Павлова на брифинг в парламента. Виждаме какво се случва с „Околна среда” – още 800 милиона под риск, коментира Павлова и предупреди, че има риск България да загуби средства в сектор „Земеделие” и тези 800 милиона там може би са много малка част от това.

Във връзка със ситуацията в сектор „Земеделие”, тя посочи, че поради липса на разплащателния орган има 500 милиона, които са платени, но няма кой да ги подпише и вероятно ще ги загубим или ще ни наложат финансова корекция.

„Камара на строителите имат готовност, ако до понеделник не получат желаната от тях среща съвместно с Националното сдружение на общините, с правителството за решаване на проблемите, от вторник да се предприемат необходимите протестни действия“, обяви Лиляна Павлова. Тя сподели, че вече има 1 милиард неразплатени средства на фирми, на бизнес, на работници за последните месеци.

 

Едва ли има природно бедствие, което би могло да нанесе такива грандиозни щети, каквито управлението на Пламен Орешарски нанесе върху Оперативна програма „Околна среда” и чрез нея върху общините, отчете народният представител от ПГ на ГЕРБ Ивелина Василева. „В отчаянието си общините трябваше да се оплачат дори на Барозу за това, че повече от 70 проекта в момента са в интензивна фаза на строителство, повече от 120 проекта са изцяло спрени заради това, че няма разплащания по тази програма от февруари досега. Плащанията бяха спрени през ноември, оттогава чухме обещания от правителството, че ще бъдат възстановени в края на март, но това не се случи. Впоследствие чухме, че ще бъдат възстановени в края на юли, но не виждаме никакви признаци това да се случи”, обясни Василева. Тя посочи, че за 6 месеца пет пъти е променян ръководителят на Управляващия орган. По думите й, нито един лев не е сертифициран през тази година до момента.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев