ГЕРБ: Управлението на кабинета „Орешарски” струва на българските граждани 10 милиарда нови задължения

---
22.07.2014 / 17:33

Едногодишното управление на кабинета „Орешарски” струва на българските граждани 10 милиарда нови задължения. Това каза народният представител от ГЕРБ Лиляна Павлова на пресконференция, на която бяха представени данни за скандални суми, раздадени от министерствата в правителството „Орешарски”. Павлова посочи, че тези пари ще платят българските данъкоплатци от джоба си. Тя уточни, че ГЕРБ са направили анализ въз основа на детайлен парламентарен въпрос, който е бил отправен от екипа на ГЕРБ към министерствата, Министерски съвет по отношение на това в рамките на управлението какви са сключените договори, какви са средствата, които са изплатени като допълнителни възнаграждения, бонуси, консултантски и други услуги в рамките на държавната администрация. „Получената информация е изключително пестеливо представена, от много министерства беше отказана такава. Общата стойност на раздадените допълнителни възнаграждения, само на 11 министерства за едногодишния период, е над 13 милиона лева”, обясни народният представител. Павлова обяви, че има масово делегиране на нормални, стандартни дейности, които по ресорните министерства са ежедневен ангажимент на държавните служители, включително на министрите и политическите кабинети, на външни експерти, консултанти – и като физически лица, и като консултантски фирми – юридически лица. Лиляна Павлова бе категорична, че това правителство изобщо не е експертно, защото поради липсата на експертиза то е аутсорсвало и делегирало всички дейности като изграждане и провеждане на политики на външни експерти и консултанти.

 

„В Министерство на регионалното развитие има делегирани дейности, свързани с подготовката на материали за участие на представители на ръководството на министерството в международни прояви и конференции – дейност, за която има създадена специализирана дирекция. В Министерството на инвестиционно проектиране е сключен договор, с който министърът си делегира функцията на външен консултант, който да провежда държавната политика по устройство на територията. Или този министър не знае за какво е министър и си делегира функцията на някой външен експерт, или е сключил сам със себе си договор, с който да провежда държавната политика на министерството”, посочи Павлова и подчерта, че това е скандално и е нарушение на Конституцията и българските закони. Тя обясни, че стойността на този договор за три месеца е бил 2800 лева, а после за още два месеца – 2600 лева. „Аналогичен е примерът в Министерски съвет и в екипа на вицепремиера по икономическо развитие, в който има редица договори за провеждане на политики, за разработване на политика и визия, за разработване на законодателство изцяло на външни експерти и консултанти”, каза Лиляна Павлова.

 

„За периода от юли 2013 г. до май 2014 г. Андреева е раздала 465 400 лева на служители на министерството, 15 000 лева на политическия си кабинет. „Експертът” Андреева е предоговорила за заплащане към външни експерти за експертна помощ при организиране и участие в работни групи на стойност почти 5000 лева, поискала е становища на стойност 11 000 лева, устни консултации за 15 000 лева, други устни консултации в областта на електронно здравеопазване, медийна политика в размер на 15-20 хиляди лева. Сключила е 176 граждански договора на стойност около 360 000 лева.“, обяви народният представител от ГЕРБ Десислава Атанасова.

 

Народният представител Ивелина Василева посочи, че в Министерство на околната среда и водите са сключени повече от 70 договора за външни услуги на обща стойност 15,9 милиона лева. По думите й, разплатените възнаграждения за постигнати резултати за едногодишен период от време възлизат на 1,9 милиона лева. Василева даде за пример договор за външна услуга за срок от 2 месеца, чиято цел е да се представи анализ на политиката и техническата инфраструктура в областта на управление на отпадъците. „За двумесечния срок на този договор експертите са получили 958 000 лева. Явно е свършена силно експертна работа, изключително интензивна, която доведе до там, че България е в съда точно заради политика за отпадъците”, каза депутатът и добави, че България няма национален план за управление на отпадъците, който е трябвало да бъде готов в края на 2013 г. Народният представител обяви, че гражданските договори са на обща стойност 133 000 лева и са сключени с 37 физически лица.

 

Ивелина Василева обясни, че ГЕРБ е поискала и актуална информация за сключените през последната година договори с медии. „От предоставената информация е видно, че само 12 от всички министерства са генерирали грандиозни разходи за медии на стойност 6,2 милиона лева. Резултати от управлението на това правителство липсват. Чудно какво са рекламирали отличниците сред министерствата и администрациите“, коментира Василева. Тя попита защо са популяризирани програмите, които това правителство доведе до абсолютен провал. Ивелина Василева даде пример и с два договора, сключени от Министерство на образованието и науката. „Това министерство се грижи за официалния партиен вестник „Дума”. Има два сключени договора с вестника за поддържане на две страници. Чудно е какво популяризира и промотира Министерство на образованието и науката в партийния официоз”, заключи тя.

 

Народният представител от ГЕРБ Красимир Ципов посочи, че данните, които са получили не са пълни и дори има министерства, които са отказали да предоставят информация. Той обясни, че от Министерски съвет им отговорили, че нямат данни за раздавани парични суми в държавните агенции, които са под шапката на премиера.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев