Менда Стоянова: Държавата и финансовата система не трябва да се поставят на ръба на пропастта

---
25.07.2014 / 14:30

Проблемите в бюджета са най-сериозните ни проблеми, които най-бързо ще рефлектират до края на годината, заяви за Агенция „Фокус” народният представител от ГЕРБ Менда Стоянова На първо място се очаква неизпълнение на приходите в бюджета, които още от самото начало бяха доста сериозно завишени с около 2 милиарда лева, спрямо изпълнението на приходите за 2013 г.

 

„Считаме че неизпълнението на приходите ще е около 900 милиона лева. И определено тези 900 милиона лева се формират от една сериозна дупка от Агенция „Митници“ – 500 милиона лева от ДДС при внос. Изобщо кухо планирани. И 200 милиона по-малко акцизи, затова защото не само че не е спряна контрабандата, а в Агенция „Митници“ е пълен хаос, плюс още 200 милиона лева неизпълнение на приходите по ДДС от НАП. Поне приходите от здравни осигуровки и осигурителни вноски вървят по-добре. Така че от този анализ 900 милиона лева по-малко приходи, което съответно би дало рефлект и в размера на разходите”, каза Стоянова.

 

Тя припомни, че НЗОК поиска тази година бюджетът на касата да бъде увеличен с 328 милиона лева, които трябва да дойдат по трансфер от Републикански бюджет и ГЕРБ смята, че те наистина трябва да дойдат. Дотук 1 милиард и 200 милиона лева, каза още тя, но към тях трябва да прибавим още едни 500 милиона лева евентуален дефицит на консолидирана база, защото от спрените европейски проекти най-вероятно до края на годината няма да дойдат пари, които са необходими, за да се покрие дефицита.

 

„Само от тези 3 източника имаме влошаване на дефицита с 2,12%, които като прибавим по настоящия дефицит по закон 1,8 ще бъдат около 4% след една евентуална актуализация”, допълния тя.

Стоянова заяви, че лимитът на дълга по сегашния Закон за Държавния бюджет от 4,4 милиарда е реализиран, изпълнен от настоящото правителство. Тя припомни, че само преди 10-тина дена беше пласирана 3-милиардна облигация в Европа, т.е. една голяма част от дълга е взет. „Освен това краткосрочно бяха емитирани държавни ценни книжа за подкрепа на една банка, във връзка с проблемите в банковата система, които са също в един размер от 1 милиард и 300 . Така че ние считаме, че дългът трябва да се увеличи, тъй като този е изчерпан. Ние считаме, че трябва да има един допълнителен дълг. Първо, в размер на 1 милиард и 720 милиона, толкова, колкото очакваме дефицита да бъде повече, но освен това ще ни трябват още 500 милиона допълнително заемообразни така да се каже, средства за европейските програми”, допълни Менда Стоянова.

 

Тя цитира анализ, който показва, че към момента има неразплатени от държавата към бенефициенти 1 милиард и 700 милиона лева. Според нея тези пари трябва да бъдат платени сега.

„Необходим е един буфер от 1.5 милиарда най-малко, които сигурно ще бъдат нужни за КТБ, ако на 21 септември квестурата обяви банката в несъстоятелност, отнеме и лиценза и тогава на гарантирани депозити трябва да бъдат изплатени. Фондът за гарантиране на вземанията и по закон държавният бюджет трябва да допълни тази сума, но трябва да я вземе от някъде. Единствения източник, това е дълг. 1 милиард и 500 за КТБ и един милиард и 300 за тази краткосрочна емисия, която подкрепяше и други банки. Така че според нас трябва да има възможност до края на годината да бъдат изплатени, да бъдат изтеглени поне още 5 милиарда лева. Трябва да има лимит, трябва да има възможност, затова защото ако се наложи служебното правителство трябва да има източник с който да покрие дупките, които могат да се случат. Ако го няма този източник наистина може да се получи колапс на системата”, категорична беше Стоянова.

Тя допълни, че някои от рисковете може и да не се случат, ако има по-добро управление, но е дълг на политиците да не поставят държавата и финансовата система на ръба на пропастта.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев