Бойко Борисов: ГЕРБ няма никакво сътрудничество с ДПС и няма да прави коалиция с тях

---
25.07.2014 / 14:41

Нека поне да приемем бюджета на вашето правителство – това е огромен компромис от наша страна. Ако и него не искате да гласувате, вие трябва да ми обясните как и защо това правителство е стояло на власт. Този призив направи от парламентарната трибуна председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

Борисов бе категоричен, че във връзка с уговорките за плавен преход към стабилност той е готов да оттегли исканията за ГЕРБ за актуализация с далеч по-големи параметри, стига да бъде приета поне предложената от самото правителство актуализация.

 

"Сега сте против актуализация – защо? Защото щяла да обслужи служебното правителство. То ще работи 2 или 3 месеца, никой не знае как ще минат изборите – представете си вариант, при който пак ще ви се наложи вие двете партии да направите коалиция – представете си как ще ви се подиграват, ако тогава внесете актуализация. Ще ви обвиня пряко, че работите срещу стабилността", обеща Борисов.

 

Лидерът на ГЕРБ отново призова и за смяна на управителя на БНБ Иван Искров. "Искахме да сменим Иван Искров, но колегите ни подсказаха, че е правилно в банковата система да се търси консенсус, за да сме сигурни всички в нейните решения", обясни Борисов решението си да преизбере Иван Искров по време на своето управление. "Сега публично ми го пришивате – "ГЕРБ го избра". След като ГЕРБ го е избрал, ГЕРБ предлага и да го свалим. Предлагам Калин Христов за управител на БНБ, за да си носим своята отговорност. Ако не сте съгласни, кажете, че стоите зад Искров и Гунев и не разрешавате тази смяна", призова Борисов.

 

"Ако не искате, трябва да кажете защо бламирате собственото си правителство. Ако не искате да сменим управителя, също трябва да кажете защо. Трето, трябва да обещаете, че ако вие сте пак на власт, няма да пипате бюджета", посочи Бойко Борисов. Или целта е била да унищожите ГЕРБ и понеже вие не можете, сте помолили по-големия батко от ДПС да свърши тази работа, добави още той.

 

„Не аз се целувах на Орлов мост, не аз. И не аз съм виновен, че ДПС се държат много по-отговорно от вас“, отговори лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от парламентарната трибуна в реплика на изказване на председателя на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов. „Това ми е проблем, защото всеки ден трябва да обяснявам, че не съм в коалиция с тях. Само аргументирам предложенията – смяна на управителите, актуализация на бюджета на вашето правителство, само това. Само преди две седмици си гласувахте закон за МВР, Сметна палата. Не съм виновен, че разумът е такъв и надделява”, допълни още Борисов.

 

Пред журналисти в парламента Бойко Борисов категорично заяви, че ГЕРБ няма никакво сътрудничество с ДПС и няма да прави коалиция с тях. По думите му това не означава, че не може да се прояви толерантност като политически партии, защото етническият модел е важен за България. „Оттук-нататък виждате какво говорят БСП – може пак с ДПС, ама по друг начин. Те ще се съберат след 2 месеца и половина пак, но тогава като предложат актуализация, ще блокираме залата и няма да излизаме от нея, защото ще покажат какви лъжци са били”, заяви Борисов.

 

„Ние в края на краищата ясно мотивираме темите, по които имаме еднаква позиция с ДПС – Кристалина Георгиева, бюджета, смяната на управителите. Какво има повече да коментираме това? Ние не сме се целували с г-н Местан на Орлов мост. Когато се целуваме, тогава ще ми напомните. Този, с който се целуваха, го няма в парламента да обяснява всичко това. Изведнъж за една седмицата, защото съсипаха държавата, аз трябва да се обяснявам вместо тях. Ние сме заявили, че нямаме ли 121 депутати, да вземат и да си оправят бакиите тогава”, посочи Бойко Борисов.

 

Председателят на ГЕРБ посочи, че трябва да се даде възможност на служебното правителство да вдига тавана на дълга – поне с 5 милиарда и половина. „Експертите и на БСП, и на ДПС, и на всички знаят това нещо. Аз много ясно от трибуната казах какво би се случило, ако това правителство бъде преизбрано – октомври ГЕРБ не печели изборите, остава в опозиция, същите тези хора, като им казах – обещайте, че тогава няма да актуализирате бюджет, видяхте ли как мълчаха? Помагам на служебното и на следващото правителство. 5 милиарда и половина няма да стигнат, а през ноември няма да има технически срок да се изтегли такъв дълг”, заяви Борисов.

 

Във връзка с призива на президента Росен Плевнелиев да бъдат отворени досиетата в КТБ, Бойко Борисов коментира: „Специално за КТБ преди десетина дни предложих това да се случи. Не е нужно да пада банковата тайна, защото прокуратурата по закон, данъчните служби по закон, комисията за конфискация по закон могат да направят това нещо. Не е нужно да се веят имена, а просто след време ще разберем по арестите и по конфискуваните имоти, така че президентът е абсолютно прав”.

 

По отношение на неговото предложение Калин Христов да стане управител на БНБ, Борисов поясни, че Христов в момента управлява фискалния резерв и по-точно външния дълг. 12 милиарда евро ги управлява по най-добрия начин, посочи Бойко Борисов.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев