Бойко Борисов: Тегленето на заем е неизбежно, тъй като България не разполага с финансов ресурс

---
28.08.2014 / 15:22

Противниците на теглене на държавен заем трябва да отговорят на въпроса от къде ще вземат средства за погасяване на вноските на съществуващия външен дълг. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов в сливенското село Самуилово. По думите му, първата вноска по външния дълг е през ноември и ако не се намерят средства, страната ни ще изпадне в сериозно затруднение, защото тогава от банковата система трябва да излязат 1 млрд. 300 хил. лева. „Ако се забави съставянето на новото правителство, няма да има достатъчно време да се излезе на финансовите пазари, за да се иска нов заем. Затова, ако не се започне процедурата навреме, новият дълг ще бъде със значително по-големи лихви. А тегленето на заем е неизбежно, тъй като България не разполага с финансов ресурс за плащане на вноските“, посочи председателят на ГЕРБ. Според Борисов, свиването на разходите, което препоръчват някои финансити, означава да се отрежат парите за здраве, за земеделие, за МВР и за майките. „Финансите са просто нещо – едно и едно прави две, и ако нямаш две, трябва да кажеш от къде ще вземеш липсващата част. Нека политическите ни опоненти да не се надяват, след изборите ако ГЕРБ има мнозинство, да поемем негативите за лошото финансово състояние на страната ни и неизбежните съкращения на разходите, заради недостига на пари в бюджета“, призова Бойко Борисов.

 

Председателят на ПП ГЕРБ посочи, че спирането на еврофондовете от страна на Европейската комисия е ясен сигнал към България и българите. „Идва тройна коалиция, еврофондовете - спрени, ГЕРБ е на власт, нито едно блокирано евро. На власт е отново тройна коалиция, отново са спрени фондовете. Безпощадно ясно и фактите го доказват”, коментира Борисов. Той обясни, че благодарение на усилията на ГЕРБ, в условията на най-жестоката финансова криза, България заедно с Германия беше извадена от процедурите за свръхдефицит на Брюксел. По думите му, сега обаче България, отново върви към финансова пропаст и пълна липса на подкрепа от страна на Европа.

 

В Самуилово председателят на ГЕРБ откри нова кравеферма на стойност 1,5 млн.лева, осигурени от ОП „Развитие на селските райони”. „Договорът за тази ферма също беше подписан по времето на нашето управление. Тогава нямаше проблеми с пари от еврофондовете”, припомни Борисов.

Още снимки от новината

---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев