Десислава Танева: Целта, заложена в управленската програма на ГЕРБ, е за развитие на пазарноориентирани земеделски стопанства

---
11.09.2014 / 09:26

Целта, заложена в политиките в управленската програма на ПП ГЕРБ, е да бъдат развити пазарноориентирани, конкурентноспособни и ефективни земеделски стопанства. Това каза на среща с над петдесет земеделски производители в Силистра от различни браншове в сектора Десислава Танева, водач на листата в ГЕРБ в Сливен. Тя бе в Силистра по покана на водача на листата на 20 МИР Милена Дамянова. „Земеделските субсидии не са социални помощи. Ние сме за развитие на устойчиви ферми“, каза Танева. Тя представи някои от основните акценти в програмата на ГЕРБ за развитие на земеделието. „Ние сме за разпределение на средствата в земеделието – и европейски, и национални – балансирано между отделните сектори. Нашата цел е да мотивираме зърнопроизводствените стопанства, които имат най-голям административен и финансов капацитет, да инвестират в традиционни за българското земеделие производства – зеленчукопроизводство, трайни насаждения и животновъдство, които осигуряват заетост в земеделието. Тази подкрепа за традиционните земеделски производства ще бъде балансирана, като ще запазим европодкрепата за зърнопроизводството“, посочи Десислава Танева.

По нейните думи земеделието не бива да се използва за политически цели. „Независимо дали ще имаме управленски мандат, ние ще се опитаме да постигнем политически консенсус за актуализация на нормативната база, защото в много отношения тя е остаряла и неработеща, а от отрасъла зависи осигуряването на заетост в селските райони“, обясни Танева.

Друг основен акцент, който Десислава Танева посочи, са хидромелиорациите. „Ситуацията в поливното земеделие продължава да се влошава. Осъзнаваме, че има нужда от реформи, от осигуряване на достъпна поливна вода. В тази връзка ние ще подготвим закконодателни промени, касаещи сервитутите за преминаване. Необходимост от промяна съществува и в Закона за опазване на селскостопанското имущество, който е практически неработещ“, каза тя.

„Ако ГЕРБ получи общественото доверие, ще предложим промяна в схемата за малките ферми. Тези 1250 евро на фермер ще бъдат предназначени само за реални фермери, които сами са обработвали земята си. Това ще бъде постигнато чрез допълване на понятието „активен фермер“ – такъв, който има приходи от земеделска дейност. Тази схема цели административно облекчаване на малкия реален фермер, а не просто да се усвои европейски ресурс“, подчерта Танева.

Земеделските производители, присъстващи на срещата, направиха предложения за въвеждане на възможности за почасово заплащане на работници в земеделието и споделиха проблемите си в реализация на продукцията от трайните насаждения. Десислава Танева отговори, че се обмисля възможност за временна заетост за сезонни работници в земеделието.

В заключение на срещата водачът на листата на ГЕРБ в Силистра Милена Дамянова каза пред земеделските производители, че няма как да развиваме съвременно земеделие без иновации и научни постижения. Според нея Силистра е регион, който има потенциал за развитие в земеделието. Тя поздрави всички земеделци от областта, които са инвестирали в младите хора и са приели ученици на ученически практики.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев