Доц. Петьо Келеведжиев: Програмата на ГЕРБ за висшето образование поставя позитивни цели

доц. Петьо Келеведжиев
16.09.2014 / 15:19

Програмата на ГЕРБ по отношение на висшето образование е позитивно целенасочена, заяви на среща с избиратели доц. д-р Петьо Келеведжиев – кандидат за народен представител от листата на ГЕРБ-Сливен. Той акцентира върху три предложения за промени в сферата на висшето образование, които ГЕРБ залага в управленската си програма. Според него, ще има положителен ефект предвиденият в програмата външен отид за висшите учебни заведения от европейски акредитационни институции.

 

Друго предложение на ГЕРБ е над 50 процента от средствата в образованието да бъдат обвързани с качеството на обучението, тоест с резултатите от външните проверки. „Много важен момент от управленската програма на ГЕРБ е въвеждането на минимум общодържавни критерии при избор на преподаватели във висшите учебни заведения и създаване на институция, вероятно комисия, която да съблюдава за строгото спазване на тези критерии”, каза доц. Петьо Келеведжиев.

 

По думите му, промените във висшето образование биха довели до съществено повишаване качеството на обучение и освобождаване на средства, които да бъдат насочени в неотложни дейности в сферата на висшето образование.

При следващ мандат на ГЕРБ ще бъде извършено и актуализиране на учебните програми според потребностите на бизнеса.

 

Петьо Келеведжиев е доцент по математика, доктор на математическите науки, преподавател във ИПФ-Сливен към Техническия университет в София. Председател на секцията по математика, физика и химия към Съюза на учените в Сливен. Автор на научни трудове в авторитетни чуждестранни издания.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев