Бойко Борисов: Ако до 15 октомври няма кабинет, държавата потъва

---
18.09.2014 / 18:58

Медия: вестник „Стандарт“

- Г-н Борисов, как ще коментирате решението на БНБ да удължи с два месеца надзора над КТБ?

 

- Години наред всички хвалехме БНБ, защото стрес-тестът на българските банки, законът за банковата ни система и стабилността на банковата ни система бяха изключително добри. Системата не се огъваше. За съжаление на моето открито писмо Искров (б. ред. шефът на БНБ) не само не отговори така, както очаквах и му подобава, но и хвърли вината върху политиците. Това е абсолютно неправилно, дори бих казал арогантно. Законът за БНБ е правен така, че политик да не може да се меси в банковата система. Сиреч, политиците няма как да са му се намесили. Тук е и вопълът на г-н Миков, който казва да се разсекрети стенограмата от заседанието при президента. Аз съм "за" с две ръце. Защото г-н Миков не знам как иска да си го използва за политически цели това, но така ще се чуе реалното състояние на банковата система. И ако президентът разсекрети стенограмата, трябва предварително да каже, че това, което вътре се е говорило от шефовете на банки, от самия гуверньор и заместниците му, ще предизвика голям катаклизъм. Така че политиката си е политика, но малко да се смирят. На този съвет се дадоха реалните състояния на всички банки. И Мишо Миков не знам кого иска да уязви. Някого за банковата ваканция, може би.

- Кого?

 

- Банковата ваканция, която се предлагаше от различни експерти, може да се прави от политиците, които са на власт - от БНБ, тогавашния финансов министър и премиера. Опозицията може да си говори каквото пожелае. Тя няма никаква реална власт. Затова многократно казах, че незабавно КТБ трябва да се отвори. Квесторите се мотаха маса време. За трети път БНБ лъже хората и удължава срока с по два месеца.

- Какво трябваше да направят?

 

- По закон имат право шест месеца да работят в банката. Трябваше първия ден да кажат, че в рамките на шестте месеца колкото може и по-рано ще направят необходимото да отворят. Сега те създават допълнителна паника. В същото време абсолютно никакви действия няма към момента. Започвам да се съмнявам, че правят всичко това умишлено.

- Кой и защо?

 

- Тези, които управляваха досега. Със своето бездействие и толериране на това поведение може да докарат действително ноември-декември да попаднем в непоправимо за България състояние. Буквално десетилетия след това няма да има излизане от това, което ще се случи, ако продължат с това безогледно, безотговорно, нагло поведение към всички хора, които имат депозити или сметки там.

 

Сто пъти казах вече, че нямам никакви притеснения, защото ние нито имаме сметки там, нито имаме каквото и да било - фирми или нещо такова. Просто заради хората съм готов и настоявам незабавно квесторите да излязат и да кажат това, което е възможно да се направи, а ако е невъзможно да се оздрави банката по сега действащия закон, те да предложат какво трябва политиците и парламентът след 5 октомври да направят. А не да карат ген Тонев (б. ред. Стоян Тонев, водач на листата на ГЕРБ в Пазарджик и бивш шеф на ВМА) като депутат да мисли как се оздравява банката. Той може да оздрави някой, ако е болен.

- Мислите ли, че разсекретяването на стенограмата при президента би могло да доведе до катаклизми в банковата сфера?

 

- Абсолютно съм убеден. Аз настоявам да я отворят. Но да се знае, че виновникът за това, което ще се чуе отвътре, и всичко, което ще последва, се казва г-н Миков. И да си понесат отговорността за това вече станало правило: БСП мандатоносител ли е - банките падат. Винаги обичат на хората парите. Най-обичат чуждите пари. Но да ви кажа честно, вчера и г-н Местан написа писмо. Аз съм готов да напиша две писма. И съм крайно недоволен от това служебно правителство. Ама крайно недоволен.

- Защо? Някои твърдят, че ГЕРБ кадрува в това правителство?

 

- И публично, и тези, които познавам, им казах - недейте да сменяте хора. Изчакайте 5 октомври. Те се вгламиха и почнаха масово да правят промени. И навсякъде се обяснява това, че едва ли не ГЕРБ го иска. Не, ние не го искаме. Аз не го желая. И не мога да разбера каква е нуждата точно сега да се прави. Докато за ВИК Пловдив можете и сами да проверите какво са правили БСП там. Последните месеци са назначили 59 души. Дружеството е със 7-8 милиона задължения. На зам.-управителя на ВИК са му подписали договор, че ако някой го изгони, те ще му платят 17 работни заплати.

- За обезщетение?

 

- Да, като обезщетение. С една дума БСП във ВИК Пловдив са си правили каквото искат. Но и там можеше да изчакат 5 октомври и тогава да се каже какво са правили. Така че се обръщам към г-н Миков и г-н Местан - състоянието в държавата е изключително тежко. Те даже по-добре от мене го знаят. Още повече г-н Местан има финансов министър при него и знае в какво състояние е държавата. Не е дори важно кой колко резултат ще направи на тези избори. Важно е след 6 октомври как ще съумеем да излезем от тази тежка криза. Затова моят приятелски съвет към всички е: Пестете си думите. Много тежко се лиже, там където си плюл! Концентрирайте се върху реалните неща и проблеми, които можем да решим заедно. С такива трикове със стенограми.

 

Защо не отворят тогава още от времето на Първанов стенограмите за разговорите им с "Газпром". Хайде тогава да няма национален съвет за сигурност, защото е секретен, да разсекретим всичко тогава. Тази държава да я превърнем в една махала, един плод-зеленчук. Всеки да може да си говори и дори на съвет да не може да си кажеш мнението. Как така?

- Да разбирам ли, че призовавате г-н Местан и г-н Миков да седнете на една маса след изборите заради финансовата стабилност?

 

- На стол, на маса, кой където иска да сяда. Толкова е сериозно положението в страната, че до 15 октомври нямаме ли стабилно правителство, нито фондове ще пуснат, нито ще станат готови магистрали. Просто няма как да се заздрави държавата. Изобщо не политиканствам. Виждате, че ГЕРБ води кампанията си по възможно най-мекия и добронамерен начин към всички. Аз не съм обиждал никого, не съм го нагрубил и мога спокойно да чакам да ми се извиняват.

- Г-н Борисов, да ви върна на писмото на шефа на БНБ Иван Искров. Там той обяснява как експертите са предложили закон, но политиците са го отхвърлили.

 

- Какъв закон са предложили за КТБ? Искаха да извадим 3 милиарда и половина държавни пари да платим вересията. Е как ще приемем такъв закон? Без да са минали тогава квесторите. Не помните ли какви идиотщини говореха как тичал някой с чували, изнасяли от ВИП-а на летището със самолети, с вертолети. И ние да тръгнем по тяхната глупост? За съжаление се провалиха и аз не знам с какъв сурат ми пише писмо Искров. Вместо да си е хвърлил оставката, да се е махнал и да застане някой, който да се опита да оправя банката.

- Цветан Василев се връща в България.

 

- Аз се радвам, че Цветан Василев е в процедура да се върне в България, защото той най-добре ще разкаже кои са му клиентите, кои са политиците, кой му е помагал, кой му е пречил, кой го съсипа. Моята съвест е чиста. Тази банка, ако бяхме изтеглили държавните пари преди година и половина, щеше да фалира тогава. Същото в момента се прави в три български банки - се интервира и се помага от държавата. И то е правилно. Така както аз съм помагал на тези трите плюс още две. Като държава ние сме длъжни да пазим българските банки. Там са парите на хората. И да се види защо тогава Чобанов и Орешарски дръпнаха държавните пари. И как така ще избягат от тази отговорност? Мандатоносител БСП, ДПС коалиционен партньор с "Атака", как ще избягат от това? И да ми прехвърлят вина какво бил казал някой при президента. Това е консултативен съвет. Волен Сидеров ако знаете какви ги говори. Това са дребни политически игрички. А фактите са страховити. 20 дена атака по банката и както Хърсев каза, като удар с тухла по главата, след това умишлени и целенасочени действия на държавата в лицето на премиер и финансов министър и оттам бездействието на БНБ. Това е истината и преките виновници са тогавашните управляващи.

- Много от общините се оплакаха, че ще фалират от спрените европрограми.

 

- Спрените пари са факт. И в момента това, което направи служебното правителство, да им сложи 25 процента корекции на практика отиват минимални пари. Всъщност им е помогнало само по документи. Реално по сметките не може да постъпят пари. Така че моите уважения към всички там, но малко да се приземят. Нито един от тях не е станал министър, защото го е заслужил. Нито един от тях не е избран. И да се държат като такива - те са чиновници в момента. Чиновници, назначени от президента, докато партиите си излъчат кабинет. Така че програми до 2020 или какво щяло да стане 2015 година... това не е тяхна работа. А в същото време навсякъде моите хора ми казват, че купуването на гласове вече дори е привършило някъде. А тяхното единствено задължение беше да осигурят честни избори. В момента не се справят с това изобщо.

- След като имате информация за купуване на гласове, дали сте подали сигнал за това?

 

- Подават непрекъснато нашите хора. И аз съм горд, че ГЕРБ бие в големите градове, а в ромските квартали сме пета политическа сила.

- Вътрешният министър разказа за една нова тенденция за купуване на преференциален вот. Имате ли такива наблюдения?

 

- Аз толерирам преференциалния вот и това показва, че в партиите и организациите тези, които си тежат на мястото, които си владеят организацията, може да направят така, че да има пренареждане. Това е все едно вътрешни избори. Още по-добре.

- Но едва ли толерирате купуването на преференциален вот?

 

- Е, как ще го купят вътре в партията? Освен моите хора да са богати и аз да не знам. В ГЕРБ това не може да стане. На две места само в страната ми прискърцаха организациите, но там аз ги наказах.

 

- Къде?

 

- Видин и Монтана. Крайно недоволен бях от нашите организации там. И затова им пратих водачи отвън.

 

- Откривате автогара в Пазарджик. Кметът на града обаче не е от ГЕРБ, но още като премиер му дадохте терена и сега идвате на откриването.

 

- Аз никога не съм делил кметовете и областните управители на наши и ваши. Когато преди време кметът дойде, представи ми плана поетапно как първо се прави автогарата, за да не тръгнат приказки, когато има публично частно партньорство. И сега целият град може да види резултата от това партньорство и за какво са използвани тези земи. 2500 души на ден за всички дестинации ще могат да пътуват.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев