Десислава Танева: ГЕРБ предлага мярка, с която населението по никакъв начин да не усети увеличаването на тока

---
20.09.2014 / 16:49

ГЕРБ предлага социална мярка срещу очакваното увеличение на цената на тока, заяви пред избиратели в град Кермен водачът на листата с кандидати за народни представители от ГЕРБ-Сливен Десислава Танева. Тя открито заяви, че ако ГЕРБ управлява, не може да намали цената на тока и не може да дава популистки обещания, както направи правителството на Орешарски. Танева припомни, че заради намалението на тока с 5 процента и некомпетентното управление на енергетиката от БСП и ДПС, дългът на НЕК за една година е достигнал до 1 милиард лева. „Заради това трябва да се актуализира националния бюджет и държавата да поеме този дълг. Който и да управлява след 5 октомври, не може да продължи с популистките решения за намаляване цената на тока. ГЕРБ предлага промяна на механизма за подпомагане на енергийно бедните домакинства. Ако сега държавата отделя около от 80 до 90 милиона годишно за подпомагане на енергийно бедни домакинства, ние предлагаме този бюджет да бъде 300 милиона, и отбхватът на домакинствата, които да бъдат подпомагани, от 180 000 домакинства сега, да се увеличи на над 500 000. Вярваме, че това е идинственият инструметт в краткосрочен план, по който населението по никакъв начин да не усети увеличаването на тока”, каза Десислава Танева.

 

В дългосрочен план ГЕРБ ще продължи със започналите проекти в сектор „енергетика” - търсене на алтернативни източници на доставчици на газ и България да има независима енергия на справедливи цени, както е в съседни държави. Пътят е продължаване на разработките на находищата в Черно море за доставка на местен газ и построяване на проекта на Южен поток по правилата на Брюксел.

 

Десислава Танева заяви още, че ГЕРБ предвижда по национална програма, с бюджет от 2 милиарда, саниране на многофамилни жилищни сгради със 100 процента безвъзмездна помощ. Програмата е разработена още в мандата на ГЕРБ и беше готова за прилагане. Единственото задължение, което ще се иска от собствениците, е тяхното съгласие сградите им да бъдат енерийгно санирани и реновирани. „Ефектът, който се очаква от прилагането на програмата, е намаление на сметките за отопление и ел.енергия от 30 до 50 процента и увеличаване срока на експлоатация на тези сгради”, каза още Танева.

 

Тя запозна присъстващите и с останалите приоритети в управленската програма на ГЕРБ, като акцентира върху заявките за запазване на данъчната система и ставките на облагане такива каквито са. Водачът на сливенската листа подробно обясни мерките, които ГЕРБ предвижда за развитие на земеделието и подпомагане на стопаните.

На срещата в Кермен присъстваха и кандидатите за народни представители от листата на ГЕРБ Мария Белова, Камен Костов, Силвия Маринова, както и председателят на групата общински съветници Димитър Митев.

 

Още снимки от новината

---
---
---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев