Андрей Ковачев: Страните-членки на ЕС трябва да осигурят равен достъп за пациентите до качествено здравеопазване

---
25.09.2014 / 13:23

Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните на Европейския парламент (ЕП) гласува свое становище по т. нар. "Европейски семестър". В рамките на този инструмент държавите-членки привеждат своите бюджетни и икономически политики в съответствие със специфични за всяка от тях препоръки за реформи, приети на ниво Европейски съюз. Целта е да се осигурят стабилни публични финанси и да бъдат избегнати прекомерни макроикономически дисбаланси в ЕС, както и нова дългова и икономическа криза.

 

В специфичните препоръки към България, които Съветът на ЕС прие през юли тази година, изрично се посочва нуждата от реформи в системата на здравеопазването.

 

В момента Европейският парламент подготвя своя позиция по Европейския семестър за 2014 г. Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев предложи промени в становището на ресорната комисия по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните. В първоначалния си вариант текстът на становището не засягаше сферата на здравеопазването, макар че тя е важна част от Европейския семестър като сектор, от който пряко зависи качеството на живот на гражданите и постигането на икономически растеж. Още повече че предоставянето на медицински услуги в отделните страни-членки е свързано с различни проблеми при достъпа на пациентите до адекватни диагностика, лечение, медицинска апаратура, болнична инфраструктура и профилактика.

 

Въз основа на предложението на Андрей Ковачев в позицията на ресорната парламентарна Комисия ще бъде записано, че страните-членки трябва да поемат конкретни ангажименти, за да осигурят достъп на пациентите до медицински услуги с високо качество.

 

Ковачев е поставил проблема със здравните неравенства като свой приоритет, поради което в настоящия си мандат като евродепутат ще работи именно в Комисията на ЕП по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните. Колегите му подкрепиха и неговия призив към Европейската комисия да разработи надеждни методи за измерване на специфичните за страните-членки проблеми в достъпа до качествено здравеопазване. „Не можем да премахнем пречките пред пациентите преди да знаем в какво точно се изразяват те във всяка една от страните-членки", заяви след гласуването Андрей Ковачев, който е член на Председателството на Европейския парламент.

 

Окончателният текст на позицията на ЕП по Европейския семестър за координация на икономическите и фискални политики в ЕС за 2014 г. ще бъде гласувана по време на пленарното заседание на парламента през октомври тази година.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев